• 33

NOVI SAVEZ: Putin i Erdogan udruženi protiv EU (FOTO)

Predsednici Rusije i Turske dogovorili su novu eru bilateralne saradnje čime su nagovestili velike geostrateške promene u Evropi i na Bliskom istoku

  • 33

Predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan su dogovor postigli uprkos razlikama u spoljnoj politici prema Ukrajini i Siriji.

U prvim komentarima zapadne javnosti na Putinovu izjavu datu odmah posle sastanka sa Erdoganom da je projekat izgradnje gasovoda Južni tok opozvan zbog opstrukcije EU, ocenjeno je da je to diplomatski poraz Moskve.

Na to su se nadovezali zluradi komentari u kojima je naglašeno da su dvojica "čvrstorukaša", Putin i Erdogan, pronašli način za umirenje zajedničke frustracije izazvane odbijanjem Evrope da ih prihvati kao ravnopravne partnere.

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

Evropski mediji lansirali su priču o dvojici ljutih muškaraca sa mnogo sličnosti, kao što su odrastanje u siromaštvu, prelazak sa premijerske na predsedničku funkciju kao formulu za boravak na vlasti tokom protekle decenije, sklonost ka snažnoj nacionalnoj retorici i razbijanju antirežimskih protesta.

Iako ova poređenja mogu da se učine dopadljivim na prvi pogled, teško je u njima pronaći argumente za tvrdnje da je Putin poražen zbog toga što Južni tok neće biti realizovan, kako ocenjuju američki mediji.

Ruska javnost opisala je Putinovu posetu Turskoj kao istorijsku, ističući da će se u novo savezništvo prirodno uklopiti Azerbejdžan, koji ima gas i odlične odnose sa obe susedne države, što obećava formiranje važnog geostrateškog trougla u kojem će se rešavati i problemi južnog Kavkaza.

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

Odmah je reagovala gruzijska opozicija pozivajući vladu da iskoristi neočekivani obrt i da ponudi Moskvi i Ankari da gasovod prođe kroz njihovu teritoriju.

Premda je Turska članica NATO saveza, Erdoganova nedavna izjava da “"Zapad voli samo naftu i sukobe, glumeći da smo prijatelji"”ne odudara od retorike Moskve u porukama koje upućuje “zapadnim partnerima".

Putin je istovremeno odao priznanje Turskoj na nezavisnom donošenju odluka, što je protumačeno kao podrška za odlučno odbijanje Erdogana da udovolji američkim zahtevima o učešću Turske u borbi protiv Islamske države.

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

Posle dogovora sa Rusijom o izgradnji gasovoda treba očekivati snažne pritiske Vašingtona na Tursku da odustane od projekta.

Suštinske razlike Moskve i Ankare po pitanju Ukrajine tiču se pripajanja Krima Rusiji, a za Tursku je ključno pitanje brojne tatarske manjine koja živi na poluostrvu i koja gaji istorijske veze sa Turskom na bazi zajedničke islamske vere. Turska snažno podržava teritorijalni integritet Ukrajine, delom i zbog toga što tako čuva sopstvenu teritoriju od zahteva Kurda da dobiju svoju državu. Nesuglasice u vezi sa Sirijom takođe su suštinske, jer Turska podržava opoziciju u borbi protiv režima predsednika Bašara Al Asada, dok je Moskva učinila sve da spreči njegov odlazak sa vlasti.

Tokom posete Ankari Putin je izjavio da je usaglasio stav sa Erdoganom da neće da dopuste dalje jačanje terorizma u Siriji, iako imaju različito viđenje u pogledu toga kako da ostvare taj cilj. Ali, brojke koje prikazuju potencijalnu trgovinsku razmenu između Moskve i Ankare dovoljno su impozantne da su ekonomski odnosi prevagnuli na listi prioriteta.

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

Godišnja trgovinska razmena između dve zemlje danas iznosi 32 milijarde dolara, a Putin i Erdogan su najavili da će ona dostići 100 milijardi dolara do 2023. godine. Putin je takođe obećao Turcima uvoz gasa po povlašćenoj ceni, a prema najavama prvog čoveka Gasproma Andreja Milera to će biti ista cena po kojoj Nemačka plaća gas iz Rusije.

Više od 4,5 milona ruskih turista letuje u Turskoj, a projekat izgradnje prve ruske nuklearke u Turskoj vredan je 20 milijardi evra. Turska je još 1987. godine podnela kandidaturu za prijem u Evropsku uniju, od 1999. godine uživa status kandidata, a od 2005. godine kada je započela pregovore, zatvorila je samo jedno od 35 poglavlja.

Rusija je 2007. godine započela projekat izgradnje Južnog toka u koji je dosad uložila oko pet milijardi dolara, ali je pod pritiskom ukrajinske krize i sankcija EU odustala od izgradnje. Kada se sve navedeno ima u vidu nije iznenađujuće da su Turska i Rusija izabrale jedna drugu za "utešno" strateško partnerstvo, ne čekajući milost od Evrope.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Činjenica da su dva najveća suseda Evropske unije samostalno ušli u veliki zajednički posao izvan zadate geostrateške šeme, ne bi trebalo da raduje Brisel, čija je zavisnost od energenata i dalje veoma bolno pitanje.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Komentari

  • alexander roth

    najnoviji problem je neka vrsta saveza rusija-turska.to je bio ostar samar za USA i njegove vazale.politicko-agresivna provokacija od strane pomenutih sila naterala je te dve,ne bas prijateljske,drzave da se priblize jedna drugoj i osiguraju svoju buducnost u toj novoj,malo cudnoj zajednici.poznato je i to nije nikakva novost da je turska pod vocstvom erdogana postala prilicno, verba lno agresivna prema susednim zemljama.to pretstavlja veci problem za srbe nego li ukrajinska kriza.tu krizu su izazavali zapadni mocnici i bez nje ne bi bilo tog saveza sa turskom.rusija je u stanju da brani sve svoje interese i za nju je to daleko manji problem nego li ti koje su zadesili sada srbiju. ako se redovno prati strana stampa,radio i tele komentare primecuje se jak pritisak na malu srbiju koja zadrzava blagi odnos prema prijaeljskoj rusiji. nije nikakvo cudo jer skoro sve ostale drzave ne pokazuju nikakvo prijatelj- stvo prema srbiji,naprotiv.silovanje srbije kao nekada i ukrajine da se prik- ljuci eu je slicno silovanju vatikana za pokatolicavanje nekatolickih naroda. ali to je sasvim druga tema.

  • Haha

    Opet Evropa drhti od Rusa i Turaka, kao i prethodnih nekoliko vekova. Samo sto su ovog puta Rusi i Turci saveznici, a ne neprijatelji. Veliki samar Americi. Rusi im uzimaju jednog od najvecih saveznika.

  • Neko

    Rasturiti EU kao sto su oni rasturili Jugoslaviju.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima