ŠTA JE PUTIN PORUČIO RUSKIM TAJKUNIMA: Vratite sav novac u zemlju i nećete biti gonjeni!

Prema predloženoj amnestiji, investitori koji vrate kapital u Rusiju biće zaštićeni od krivičnog ili administrativnog kažnjavanja

  • 10

Ruski predsednik Vladimir Putin ponudio je danas u govoru o stanju nacije amnestiju svim investitorima koji vrate novac iz inostranstva u Rusiju.

Prema predloženoj amnestiji, investitori koji vrate kapital u Rusiju biće zaštićeni od krivičnog ili administrativnog kažnjavanja.

Novinska agencija Sputnjik navodi da bi ovaj predlog mogao do dovede do značajnog priliva novca u Rusiju, kojoj su potrebna ulaganja. U izveštaju se dodaje i da bi Putinova ponuda, ukoliko ga investitori ozbiljno shvate, mogao da delimično reši teškoće sa kojima se ruska ekonomija suočava zbog međunarodnih sankcija EU i SAD i doprinese rešavanju problema likvidnosti.

Garancije koje je dao Putin mogle bi da doprinesu jačanju rublje i popuštanju međunarodnog pritiska na finansijski sektor Rusije. Putin je u govoru rekao da Ministarstvo odbrane treba da razvije novi sistem kontrole trošenja budžetskih sredstava i da sve budžetske korporacije treba da imaju zajedničku kasu.

- Predlažem potpunu amnestiju za sve koji svoja sredstva vrate u državu. Naglašavam, potpunu amnestiju. Garantujem da niko neće biti gonjen od strane Poreske uprave, Vlade Rusije ili bilo koje treće ustanove, samo ako pojedinac legalizuje i prijavi svu svoju imovinu u Rusiji- rekao je Putin.

- Takođe, shvatam da su različita sredstva stečena na različite načine, ali ubeđen sam da možemo konačno da zatvorimo "ofšor" poglavlje u Rusiji i da se okrenemo domaćem - naglasio je ruski predsednik, i time bukvalno otvorio vrata legalizaciji novca kriminalnih organizacija i oligarha, za koje se smatra da su najviše novca izneli iz Rusije.

On je dodao da bi sve kompanije u kojima država ima vlasnički udeo trebalo da smanje troškove za po nekoliko procenata svake godine.

Putin je rekao da je Rusija sposobna da modernizuje svoju ekonomiju i bude svetski lider u pojedinim industrijskim granama, te da zato treba da koristi unutrašnje resurse, poput Akademije nauka, i da privuče nazad Ruse iz inostranstva. Predsednik Ruske Federacije rekao je da je pametna zamena izvora uvoza strateški cilj Rusije u bliskoj budućnosti i da zemlja ne treba da bude zavisna od strane opreme, uključujući mašine za naftno bušenje na Arktiku.

Putin je rekao da ruske kompanije treba da kupuju u inostranstvu samo proizvode koji su jedinstveni, a da u ostalim slučajevima koriste domaće proizvode. On je naglasio da će zemlja biti otvorena za svet i strane ulagače u zajedničke projekte i postavio cilj da se ulaganja u rusku ekonomiju povećaju na 25 odsto bruto društvenog proizvoda do 2018. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    6. decembar 2014 | 00:20

    Da vrate u zemlju, da bi on mogao da krade ...

  • zoran

    5. decembar 2014 | 22:28

    čovek ima savetnike kakve mi ne možemo ni da usnimo!!!trebalo bi ga zamoliti da nam iznajmi jednog na godinu dana,holandske lale bi bile ništa kako bi mi procvetali!!!ŽIVEO GOSPODINE PUTIN!!!

  • SNEZANA

    5. decembar 2014 | 23:12

    Kazem ja,CAR...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA