OLAND OBJASNIO PUTINU: Vladimire, gledaj u budućnost!

Francuski predsednik je ukazao na to da je neophodno da predsednik Rusije, predsednik Ukrajine i nemačka kancelarka porade na "procesu smanjenja tenzija" između ovih zemalja

  • 14

Predsednik Francuske Fransoa Oland je apelovao na ruskog kolegu Vladimira Putina da gleda u budućnost kako bi doprineo ublažavanju ukrajinske krize. Putin je u obraćanju Federalnoj skupštini Rusije istakao da "neprijatelji iz prošlosti" pokušavaju da oko Rusije spuste novu gvozdenu zavesu.

- Što se tiče izjave gospodina Putina, koji se u svom govoru osvrnuo na prošlost, poručujem mu da treba da se koncentrišemo na budućnost, ali da ipak ne zaboravljamo i lekcije iz prošlosti - izjavio je Oland.

- Tenzije i pritisak sada nikako ne mogu da doprinesu rešenju problema - istakao je francuski predsednik i dodao da bi on, Putin, ukrajinski predsednik Petro Porošenko i nemačka kancelarka Angela Merkel trebalo zajedno da "započnu proces smanjenja tenzija", ne navodeći više detalja.

Fransoa Oland i Vladimir Putin

Više od 4.300 ljudi je poginulo na istoku Ukrajine otkad je u aprilu započeo sukob između ukrajinskih i proruskih snaga na istoku zemlje, nedugo pošto je Rusija u martu pripojila poluostrvo Krim.

Oland je na zajedničkoj konferenciji sa kazahstanskim presednikom Nursultanom Nazarbajevim istakao da bi bilo koji eventualni predlog o okončanju nasilja na istoku Ukrajine trebalo da se bazira na sporazumu o prekidu vatre, postignutom 5. septembra u Minsku. On je precizirao da se to odnosi na "principe teritorijalnog integriteta, na prekid vatre i decentralizaciju istočnih regiona".

Nazarbajev, inače Putinov saveznik, rekao je da će sankcije koje su protiv Rusije uvele SAD i Evropska unija imati tek ograničeni efekat i dodao: "Ne treba potceniti moć Rusije."

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DD

    6. decembar 2014 | 07:44

    OLANDE. KUKAVICO. SAD ĆETE RUSI ODRATI ZA PENALE. A TI JURI ŽENSKE. CELA FRANCUSKA ZNA ZA TVOJE RABOTE

  • Miki

    6. decembar 2014 | 09:34

    Kako bi ga zapadnjaci rado bacili u Hag da imaju neku čarobnu moć ili silu.

  • Dejan B.

    6. decembar 2014 | 09:38

    Živela Rusija!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA