PONOVO PROVOKACIJE: Osvanuli grafiti "OVK" i "Kosova" u porti manastira u Zočištu

U Raško-prizrenskoj eparhiji smatraju da je ispisivanje grafita je još jedna provokacija, verovatno sa ciljem da se unese nemir među bratijom i radnicima u manastiru

  • 11

Na ogradi u porti manastira Sveti Vrači u Zočištu kod Orahovca, nepoznati počinioci ispisali su grafite "UCK" (Oslobodilačka vojska Kosova) i "Kosovo", što je Eparhija Raško-prizrenska ocenila kao novu provokaciju.

Eparhija Raško-prizrenska saopštila je na njenom sajtu da je slučaj prijavljen Kosovskoj policiji, da je počinilac u portu ušao kroz raspuklinu na zidu blizu kapije.

U Eparhiji smatraju da je ispisivanje grafita je još jedna provokacija, verovatno sa ciljem da se unese nemir među bratijom i radnicima u manastiru. Eparhija podseća da ovo nije prvi put da se ispisuju grafiti na zidovima manastira, ali svaki put je to novo upozorenje bratiji da mora biti na oprezu.

Osim verbalnih provokacija unazad deset godina od početka obnove manastira, koje su išle od psovki upućenih bratiji i uzvika "Idite u Srbiju", bratiji i narodu u okolini su poznate činjenice da je bratstvo manastira 1998. kidnapovano od strane pripadnika OVK i da je oslobođeno tek na intervenciju Međunarodnog crvenog krsta.

Manastir je miniran i spaljen 1999 godine i dodatno oštećen u neredima 2004. godine. Sadašnje bratstvo vratilo se u manastir nakon obnove, koja je počela 2005. godine, podseća Eparhija.

Manastir u Zočištu je od 2010. godine pod zaštitom Kosovske policije, ali očigledno, prisustvo policije nije smetalo izgrednicima da uđu u manastir, kao što ne smeta ni onima koji redovno provociraju i vređaju monahe prolazeći pored manastira, navodi Eparhija na svom sajtu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Suza

    6. decembar 2014 | 00:00

    Ovo nisu provokacije, ovo je vandalizam.

  • Pera Kojot! # 1

    6. decembar 2014 | 00:54

    Albanci imaju podrsku sa svih strana! Oni su siroti, jadni, nevini, nebi ni mrava zgazili, koje manastire su albanci spalili! Jos malo pa ce da bude da su Srbi sami to uradili 99-te a I 2004 kad ih na Kosovu vise nije ni bilo! Oni imaju podrsku zapada , a mi imamo naseg PUTINA VELIKOG i kunimo se u Ruse, pa zasto onda hocemo u Evropsku uniju a ne u Rusiju! Kazu ako pametno balansiramo moze sve! Da moze, ali dok mi balansiramo ode nama sve u ...

  • IN

    6. decembar 2014 | 09:31

    Nasa vlast bi trebala da se poatara i obezbedi sve takve objekte da ne bi ni ostavljali slobodan prostor vandalima. Da nasa vlast ima volju i da postoji cvrsta organizacija u kojoj se zna ko sta radi ovakve stvari se ne bi dogadjale niti bi novine resavale posao vlasti a vlast se bavila novinama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA