HRVATI TVRDE: Ustaše su četnicima davale oružje i penzije! (FOTO)

Ni jedni ni drugi nisu bili oduševljeni saradnjom. Nisu se voleli, ali su se borili na istoj strani. Za ustaše je saradnja s četnicima bila „državna nužda“

Četnici su priznavali NDH, a vlasti NDH priznale su četnike kao partnere u borbi protiv partizana, piše "Slobodna Dalmacija".

 

U aprilu 1942. godine došlo je do sporazuma između ustaških vlasti i četnika pod vođstvom Uroša Drenovića, sa područja Mrkonjić Grada. Do kraja juna iste godine NDH je napravila sporazum sa ozrenskim četnicima, trbavskim četnicima, četničkim odredima između Vrbasa i Sane, četničkim pukom „Manjača“, četničkim bataljunom „Obilić“, četničkim odredom „Borje“, zeničkim četnicima, kao i Majevičkim četničkim odredom.

 

 

U maju 1942. godine su ustaške vlasti iz Knina počele razgovore s dalmatinskim četnicima, kao i s onima iz okolnih područja u Bosni, pa je u junu postignut dogovor. Četnici su, među ostalim, bili popustljivi i zbog mogućnosti povlačenja italijanskih snaga, koje su ih tada štitile, sa dela okupiranog područja NDH.

 

Telegram

 

Veliki župan Velike župe Bribir i Sidraga, ustaški oficir David Sinčić je 17. juna 1942. godine poslao iz Knina nadređenima telegram: „Postignuta saradnja sa četničkim vođama Bogunovićem, Đujićem, Rokvićem i Rađenovićem. Četnici po dogovoru sa mnom i dobijenim uputstvima idu prema Glamoču da se sastanu sa četnicima Drenovića i domobranima kako bi odredili plan daljih zajedničkih akcija.

 

Zbog delovanja protiv partizana, kao i zbog dogovora sa hrvatskom vojskom, četnici su napali Peulje, Crni Lug, Grkovce, Podgoru, Tičevo malo i veliko uspehom. Četnici za saradnju s nama i borbu protiv partizana nemaju oružje, municije ni hrane. Potrebno ih je opremiti preko Knina ili u času dodira s našom vojskom u Glamoču. Radi potrebne oružane akcije naših domobrana iz Knina sa četnicima prema Glamoču, Bosanskom Petrovcu, južnoj Lici, potrebno je centrali sedme operativne zone u Kninu poslati pojačanja u ljudstvu, oružju, osobito puškama, bacačima mina i vojnim vozilima.

 

 

Četnici su poveli akciju protiv partizana iz Medka prema Strmici. Potrebno je povezati ovu akciju s akcijom naše vojske iz Gospića. Četnici očekuju za svoje akcije uputstva našeg vojničkog zapovedništva. Poruke slati preko Knina ili krilašima u Bosansko Grahovo kao što je već učinilo zapovedništvo trećeg vojnog zbora četnicima Branka Bogunovića. Gornje dostavite zapovedništvu trećeg vojnog zbora Sarajevo i Ministarstvu vanjskih poslova za Vrančića.“

 

Saradnja

 

Idućeg dana David Sinčić piše MUP-u NDH: „Danas sam četničkim vođama izručio skromnu količinu hrane, a naše vojno zapovedniđtvo stavilo im je na raspolaganje 20.000 metaka, 100 pušaka i 10 dobrovoljaca – puškomitraljezaca s oružjem.“

 

 

Ustaški oficir David Sinčić nije bio slobodni strelac. O svojim aktivnostima redovno je izveštavao vođstvo NDH. U julu 1942. godine predložio je primenu slične politike i u Lici, kao i promenu u tamošnjem ustaškom vođstvu. Ubrzo je tridesetjednogodišnji Sinčić postao veliki župan Velike župe Lika i Gacka u Gospiću, pa je tamo nastavio s istom politikom. „Jaz između partizana i četnika je neopisiv i neizgladiv. Ovaj jaz je zapravo jaz između Srba samih, koji se u međusobnoj borbi uništavaju“, objasnio je tada Sinčić polazišta svoje politike.

 

„Sad se baš završava u zajedničkoj saradnji uništenje tih partizanskih odreda. Ovaj poslednji događaj izazvao je veoma zanimljiv prizor u Kninu. Kroz Knin su prolazili i prolaze oružani četnici. Njihove vođe sa oružanim pratnjama šetali su Kninom u društvu naših ljudi, kao i sa mnom i našim oficirima. Dolazili su s bombama i puškama u župu. Priređena je bila večera, gde su bile njihove vođe sa mnom i predstavnicima naše vojske.

 

 

Gotovo svi četnici na području NDH formalno su ili neformalno od polovine 1942. godine sarađivali s NDH, bez obzira jesu li bili s nemačke ili italijanske strane crte razgraničenja. Četnici su priznali NDH, a vlasti NDH su priznale četnike kao partnere u borbi protiv partizana. Osim naoružavanja četnika, NDH je omogućavao zdravstvenu zaštitu za ranjene četnike poput one koje su imali ustaško-domobranski ranjenici. Članovima porodica poginulih četnika obećana je socijalne zaštita pod istim uslovima kao i vojnicima u službi NDH.

 

Draža Mihailović

 

Prvi čovek četnika Draža Mihailović se tokom celog rata javno prikazivao kao antifašista, pa se pravio da ne odobrava što njegovi, makar formalno podređeni, zapovednici rade. Dok je preko londonskog radija slao poruke da se ne ide u saradnju s ustašama, čini se da je podređenima zamerao samo sklapanje pismenih ugovora s ustašama.

 

 

Vojnici NDH i četnici bili su saveznici zbog toga što su se u Drugom svetskom ratu borili na istoj strani pod pokroviteljstvom istih gospodara. Naravno, sarađivali su zbog toga što su smatrali da se jedino zajedno mogu uspešno suprotstaviti partizanima. Bili bi saveznici čak i da nisu jedan svoj dogovor nisu stavili na papir u obliku ugovora. Ni jedni ni drugi nisu bili oduševljeni saradnjom. Nisu se voleli, ali su se borili na istoj strani. Za ustaše je saradnja s četnicima bila „državna nužda“.

 

(Telegraf.rs / Slobodna Dalmacija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    14. decembar 2014 | 12:22

    Ustase ubijale srpske majke i srpsku decu a srpski cetnici su kao do dopustili kakve lazi vi prosipate ! ovo je jos jedna ustaska manipulacija srpskim zrtvama !!!

  • Morz

    14. decembar 2014 | 12:27

    Ovo je SF prica....stara komunisticka matrica izjednacavanja cetnika i ustasa,a tako i zlocina...ovo samo laik bez mozga moze da proguta jer su na teritoriji bivse Juge vodjeni verski,nacionalni,antifasisticki i najvaznije ideoloski rat....jedno je sigurno srpski narod je cinio 95% partizanskog pokreta do43

  • Dag

    14. decembar 2014 | 12:26

    Jel' u kunama?...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA