NIJE SVE IZGUBLJENO: Mogao bi se graditi Južni tok ili gasovod izmenjene trase

- Odluka Evropske komisije o Južnom toku nije konačna i mogući su dalji razgovori o tom projektu, a nadam se da će Rusija malo promeniti svoj stav i da ć eipak doći do realizacije Južnog toka - rekao je Goran Knežević, potpredsednik SNS-a

  • 2

Potpredsednik SNS-a Goran Knežević izrazio je večeras očekivanje da još postoji mogućnost da se razgovara o realizaciji Južnog toka, a predstavnici opozicionih stranaka i stručnjaci za energetiku ocenili su da bi mogao da bude izgrađen neki drugi veliki gasovod, nešto izmenjene trase, namenjen snabdevanju potrošača u jugoistočnoj Evropi.

Ni odluka Evropske komisije o Južnom toku nije konačna i mogući su dalji razgovori o tom projektu, a nadam se da će Rusija malo promeniti svoj stav i da će ipak doći do realizacije Južnog toka, rekao je Knežević, u emisiji Upitnik na RTS-u.

On je ocenio da je Južni tok obustavljen iz političkih razloga i kao dalji vid pritiska Zapada na Rusiju, koji su usledili posle uvođenja ekonomskih sankcija toj zemlji i posle obaranja cena nafte na svetskom tržištu, čiji je Rusija veliki proizvođač.

Obustava izgradnje Južnog toka je loša vest za Srbiju i ogroman udarac za srpsku ekonomiju, jer gubimo investiciju vrednu više od dve milijarde evra i prihod od tranzitnih taksi od 250 do 300 miliona evra godišnje, rekao je Knežević i dodao da Srbija može malo toga da uradi da bi se projekat nastavio.

Knežević je istakao da Srbija ima zaliha gasa za ovu i sledeću godinu, ali da nam dugoročno treba strateško rešenje gasne bezbednosti zemlje i da moramo razmišljati o alternativnom snabdevanju, da li preko konekcije sa Bugarskom da bi smo se priključili na planirani gasovod TAP ili na novi gasovod koji Rusija planira da gradi preko Turske, tek treba da utvrdimo.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • STRATEGIJA RAZVOJA

    10. decembar 2014 | 17:51

    Gasprom je znao da se može napraviti LOKALNI gasovod Pirot - Sofija i dalje za Grčku, (koji bi rešio problem snabdevanja gasom Srbije i Bugarske), ali je svesno IZPLANIRAO priču o gradnji Južnog toka, da bi se: 1). ODLOŽILA gradnja LOKALNIH gasovoda Srbija-Bugarska-Grčka i tako oslabio politički uticaj pravoslavnog dela Balkana na EU, 2). omogućila JEFTINA kupovina NIS-a i naftnih rezervi (u Srbiji i inostranstvu) u vrednosti od 10 milijardi $ za 3% rudne rente, 3). povećao značaj gasovoda preko Turske, 4). povećao značaj Severnog toka preko Nemačke, 5).... Svetske firme planiraju RAZVOJ na 10, 20 i 30 godina, a realizaciju plana prepuštaju svojim i lokalnim političarima.

  • SUNCE

    10. decembar 2014 | 07:31

    ETO ON ZNA, KOJI SVE LUDACI NOSE ODELO

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA