UGINUO VAM JE PAS? Saznajte kako da vaš ljubimac živi zauvek!

Od svoga osnivanja, firma "Sooam" je navodno klonirala više od 400 pasa, dok ima mesečno ima 15 klijenata, a planira i da proširi u SAD i Veliku Britaniju

  • 4

Ljudi su često skrhani posle smrti svog ljubimca i vrlo teško prevaziđu ovaj gubitak, koji se često izjednačava sa gubitkom člana porodice. Neki dugo tuguju za svojim psom, mačkom ili nekom drugom životinjom, dok se drugi trude da zamene preminulog novim ljubimcem kako bi što manje osetili nedostatak istog.

Kompanija "Sooam" iz Južne Koreje bavi se pružanjem usluga kloniranja, pa tako za 80.000 evra možete dobijete svog nekadašnjeg miljenika u gotovo istom obliku, nalik savršenoj kopiji ili dvojniku.

Firmu je osnovao kontroverzni veterinar i genetičar Hvang Vu Suk, koji je javno osramoćen nakon što je izbačen iz jedne akademske institucije zbog fabrikovanja istraživanja o kloniranju ljudskog embriona. I pored činjenice da se tereti za ozbiljno kršenje zakona, to ga nije sprečilo da pokrene uspešan biznis.

Od svoga osnivanja, "Sooam" je navodno klonirao više od 400 pasa, a firma mesečno ima 15 klijenata. Uz to, Hvang svoj biznis planira da proširi u SAD i Veliku Britaniju. Tehniku kloniranja koju firma "Sooam" koristi je identična onoj pomoću koje je kreirana ovca Doli davne 1997. godine.

Ćelije se izoluju iz životinje koja će biti klonirana, a potom se njihove ćelije, koje sadrže genetski materijal, vade i konzerviraju. Nakon toga uzima se jajna ćelija iz životinje donora (surogat majka) čija se ćelija zamenjuje sa ćelijom ljubimca koji će biti "kopiran". Nakon toga sledi apliciranje električnog šoka koji će jajnu ćeliju primorati na deljenje, a potom se ona vraća u telo životinje donora. Surogat ne mora biti iste rase, ali je potrebno da bude približno slične veličine kao ljubimac koji će biti rođen.

Iako su to savršene kopije njihovih ljubimaca, mušterije mogu da očekuju blage razlike (kao npr. pege kod dalmatinaca), a karakter životinje će gotovo sigurno biti drugačiji. Firma naglašava da svako kopiranje nije savršeno i da ukoliko se ljubimac rodi bolestan ili onesposobljen, kopiranje mora biti ponovljeno.

(Telegraf.rs/ Izvor: ryot.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA