Ovo je poslednja poruka Nelsona Mandele! (VIDEO)

- Pokušala sam da približim lik Mandele pre svega mladim generacijama, ali i širokom auditorijumu. Mislim da sam uspela da jasnim i jednostavnim jezikom bliskim svakome iskažem Mandeline duboke filozofske poruke o tome kako misliti, kako živeti i kako vrednovati sebe, ljude, situacije - kaže Vesna de Vinča autorka knjige "Poslednja poruka Nelsona Mandele"

  • 0

Knjiga "Poslednja poruka Nelsona Mandele" autora Vesne de Vinča, koju je izdao Zavod za udžbenike, inspirisana je poslednjim intervjuom ovog velikog svetskog lidera i državnika, prvog crnačkog predsednika Južne Afrike.

 

Tačnije, od 1990., kada je izašao iz zatvora do 2004. kada je otišao u medijsku penziju i izolaciju, Mandela je dao više od 1.000 intervjua. A od 2004. do 2013., kada je preminuo dao je samo jedan intervju i to upravo Vesni de Vinča.

 

Taj poslednji novinarski susret s jednim od najvećih boraca za slobodu, jednakost, pravdu i demokratiju u novijoj istoriji, poslužio je kao osnova za ovu knjigu - svojevrsnu biografiju i duhovni i politički testament Mandele, nesumnjivo političke ikone 20 veka.

 

 

- Posle 27 godina surove tamnice Mandela izlazi na slobodu sa širokim osmehom! Onda kao pobednik povlači neočekivan potez. On poziva vekovima uništavanu crnačku većinu na pomirenje s belcima, dojučerašnjim dželatom. Formira koncept oprosta i pomirenja i uspeva! Njegov "novi politički humanizam" donosi plod. Slušaju ga i poštuju svi - i crni, i beli, i žuti… Svi narodi sveta! Najveći političari, ali i umetnici sveta, zvezde muzike i filma ga opsedaju, žele da ga zagrle, dodirnu, pomognu njegovu misiju. Kako to uspeva? Te tajne pokušava da otkrije ova knjiga - kaže autor Vesna de Vinča.

 

 

Knjiga je najpre promovisana na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, na kojem su govoril ambasador Konga dr Pol Emil Činga Ahuka i generalni direktor Zavoda za udžbenike Dragoljub Kojčić. Tekst iz knjige čitali su urednik TV Pink Maja Manojlović i Peđa Miletić, prvak drame Narodnog pozorišta. Bilo je prisutno više od 300 posetilaca i VIP ličnosti iz oblasti diplomatije, politike, nauke, sporta, šoubiznisa: Tahir Hasanović sa suprugom, ambasador BiH Ranko Škrbić, ambasador Danilo Milić, ambasador Indonezije Samuel Samson, profesor Milivoje Pavlović, profesor Dragan Simeunović, dr Filgud, Božana Ostojić, Aleksandra Doknić bivša Mis Srbije…

 

Potom su mnogi gradovi, pod pokroviteljstvom gradonačelnika organizovali promocije u gradskim većnicama.

 

 

U Nišu je gradonačelnik Niša dr Zoran Perišić kao pokrovitelj promocije rekao:

 

- Nisam mogao da se odvojim od ove knjige. Poruke Mandele koje je zabeležila i uobličila pisac Vesna de Vinča izuzetno podstiču pozitivnu energiju kod svakog čitaoca, ali i stimulišu stvaranje po njegovom modelu, našeg balkanskog puta oprosta i pomirenja, uče nas da je život misija, pa sam siguran da ću ovu knjigu ponovo iščitavati godinama, posebno njegova uputstva kako misliti i kako živeti.

 

Ambasador i profesor dr Čedomir Štrbac, afrikolog je čestitao autoru na nesvakidašnjem uspehu, jer do Mandele su teško stizali i ambasadori i političari.

 

 

- Preporučio bih poglavlje koje nosi naziv "Poruka svetu: nauka o slobodi"! Ovo poglavlje govori o dve najznačajnije ličnosti 20 veka: Gandiju i Mandeli koga su zvali i "Afrički Gandi:Uporedna analiza ove dve ličnosti koju je De Vinča napravila, njihove sličnosti ali i razlike, zaslužuje izuzetnu pažnju. Poslednje poglavlje "Unutrašnji osmeh Nelsona Mandele" gde kroz misli i koncepte velikih ličnosti, istraživača i mislilaca: Viktora Frankla, Noama Čomskog, Marka Aurelija, Žaka Atalija, Bzezinskog, Fukujame… Autor tumači domete kao i ograničenja Mandelinog delovanja, šta sve nije završio Mandela i zašto… Predstavlja metodološki zaista nešto novo.

 

Dr Bojan Jovanović, antropolog iz Balkanološkog instituta SANU govorio je o konceptu praštanja što je suprotno od koncepta opraštanja.

 

- Praštanje je kad oprostiš, ali to nije sazrelo, već ostaje gorčina, a opraštanje je potpuno rasterećenje, gde svako negativno osećanje nestaje. Mandeela nas uči opraštanju.

 

Potom je organizovana promociju u Gradskoj Većnici Zrenjanina. Govorili su novinari i urednici: Slobodan Kljakić, Branka Jajić i direktor Narodne biblioteke Milan Bjelogrlić.

 

 

Slobodan Kljakić urednik i novinar "Politike" je rekao da ova knjiga otkriva mnoge istine kao i mnoga znanja o Mandeli koja nismo znali.

 

- On je oštro kritikovao Buša i SAD zbog zloupotrebe UN kao i zbog bombardovanja Iraka i Srbije, ali i sve vreme podržavao Bila Klintona. U ovoj knjizi prvi i jedini put Mandela govori o predsedniku Putinu, koga nikada upoznao ili hteo da upozna, iako je Putin dva puta boravio u Južnoj Africi. Zanimljiva je i značajna Mandelina definicija Putina kao lidera!

 

Promociji je prisustvovao i biskup Laslo Nemet, rekavši da će sa zadovoljstvom pročitati knjigu o Mandeli koji je spajao ljude, rase, religije.

 

- Pokušala sam da približim lik Mandele pre svega mladim generacijama, ali i širokom auditorijumu. Mislim da sam uspela da jasnim i jednostavnim jezikom bliskim svakome iskažem Mandeline duboke filozofske poruke o tome kako misliti, kako živeti i kako vrednovati sebe, ljude, situacije. Želja mi je da ova knjiga pokrene čitaoca na delo koje je na putu Mandeline misije.

 

 

Razlikujemo se po tome šta nas inspiriše. Razlikujemo se po tome da li smo uspeli da u svetu nesreće, sumnje, beznađa, dokažemo da dobro postoji i da je u dobru spas! Naučila sam od Madibe, kako je želeo da ga oslovljavam, da treba proizvoditi samo situacije i biti samo deo situacija koje nas oplemenjuju. Imala sam tu čast da u njegovoj glavi budem godinu dana. Istraživala sam i pokušala da na nov, poseban način sagledam Mandelin razvoj da bi se i mi u sličnom razvoju pronašli i razvili, definišem što tačnije njegovu ostavštinu za budućnost.

 

- To me je oplemenilo, lečilo od naše turobne svakodnevnice, davalo nadu. Zato ova knjiga ima očigledan uspeh jer je nosi Mandelina energija, jer je to produžena ruka Mandeline misije - rekla je autor Vesna De Vinča.

 

Promocije ove knjige se nastavljaju u Somboru i Novom Pazaru takođe pod pokroviteljstvom gradonačelnika.

 

U Sali Skupštine grada, 12. januara pod pokroviteljstvom gradonačelnika Siniše Malog biće najveća promocija koju organizuju ambasadori afričkih zemalja u Srbiji.

 

- Dobila sam i pozive iz sveta da se prevodi knjiga na ruski, engleski, francuski i portugalski jezik kao i da se u svetskim metropolama organizuju promocije - kaže sa zadovoljstvom ova poznata novinarka.

 

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA