SVETSKA TRŽIŠTA KLJUČAJU: Evo kako da ZARADITE na ceni zlata, nafte i akcijama velikih firmi!

Najveći ekonomski rast u 2015.-oj očekuje se u Južnoj i Istočnoj Aziji ali i većem delu Afrike, kako su polazne tačke u odnosu na koje se procenjuju potencijali rasta veoma niske

  • 0

Svetska tržišta ključaju! Ne propustite prilike! Uzmite 50€ za trgovanje na svetskom tržištu i trgujte cenom svetskih valuta, zlata, nafte i akcija najvećih svetskih kompanija, 24 sata dnevno od svoje kuće

Prema najnovijim prognozama Međunarodnog Monetarnog Fonda (MMF-a), 2015. biće jako neizvesna. Trenutna slika globalne ekonomije pokazuje da je Južna Amerika u haotičnom stanju, na čelu sa Argentinom i Venecuelom. Ekonomije Rusije i Zapadne Evrope su i dalje u krizi, dok za razliku od njih, ekonomije severne Amerike prilično solidno stoje.

Najveći ekonomski rast u 2015.-oj očekuje se u Južnoj i Istočnoj Aziji ali i većem delu Afrike, kako su polazne tačke u odnosu na koje se procenjuju potencijali rasta veoma niske.

Kako se ispostavilo, oporavak globalne ekonomije od 2008. godine traje duže nego što se očekivalo. Pre tri godine, MMF je predviđao da bi svetska ekonomija trebalo da se oporavi do 2015. godine i dostigne rast od 4.8%. SAD su jedne od retkih koje su do sada ispunile očekivanja. Najveće razočarenje su prema MMF-u Brazil, Rusija i Indija kao i delovi Bliskog Istoka, Evropa i Japan što je i dovelo do toga da prognoze rasta globalne ekonomije budu smanjene na 3.2%. Za narednu godinu MMF prognozira rast od 3.1% za SAD, samo 1.3% za Zonu Evra i 0.8% za Japan.

Projektovani rast ekonomije Kine je 7.1% i mada visok u odnosu na ostale zemlje, ovo je najniži rast u poslednjih 15 godina.

Kako navode u FXLider-u, u 2015-oj i Evropska Centralna Banka bi mogla da uvede program kupovine obveznica i pored jasnog protivljenja Nemačke. Insistiranje Nemačke na merama štednje otežava prezaduženim evropskim zemljama ekonomski oporavak jer je veoma teško, uz stopu nezaposlenosti od 15%, merama štednje izbalansirati budžet.

- Kada je u pitanju ekonomija SAD-a najvažnije pitanje je da li će u toku 2015. godine Federalne Rezerve odlučiti da povećaju rekordno niske referentne kamatne stope koje su na snazi od 2008. godine. Povećanje može uticati na ekonomski rast, inflaciju i valutne kurseve širom sveta. Više kamatne stope u SAD-u trebalo bi da povećaju investicije u zemlji i tako utiču na rast dolara u odnosu na druge valute. Što se tiče Japana, nagli porast poreza na potrošnju tokom proleća bio je udarac za domaću ekonomiju. Drugo povećanje planirano je za 2015. godinu ali je će premijer Shinzo Abe verovatno odložiti njegovo usvajanje ukoliko ekonomija i dalje ostane slaba. Kina se suočava sa svojim problemima. Velika ulaganja u fabrike i opremu dovela su do prekomernih proizvodnih kapaciteta što utiče na pad cene i profitabilnosti. Kina je veliki uvoznik sirovina tako da bi usporavanje proizvodnje moglo da se negativno odrazi na zemlje bogate resursima u Aziji, Latinskoj Americi i Africi. Uz odbijanje zemalja članica OPEC-a da smanje proizvodnju cena, sirove nafte verovano će ostati niska i naredne godine. Prema procenama analitičara očekivan opseg cene biće 70-80 dolara po barelu što bi ukoliko se zaista i dogodi moglo pozitivno da se odrazi na oporavak globalne ekonomije - kažu u FXLider-u.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA