BREJVIK DIŽE USTANAK FAŠISTA: Norveška u strahu posle najnovijih saznanja o masovnom ubici (VIDEO)

Vlasti u Norveškoj zapleile su 220 pisama masovnog ubice kako bi ga sprečile da fomira terorističku mrežu izvan zatvora u kojem se nalazi zbog masakra kojeg je počinio 2011. godine, kada je ubio 77 ljudi

  • 9

Norveške vlasti su saopštile da su zaplenile više od 200 pisama masovnog ubice Andersa Beringa Brejvika kako bi ga sprečile da fomira terorističku mrežu izvan zatvora.

- Odbili smo da pošaljemo neka Brejvikova pisma iz bezbednosnih razloga. Govorimo o oko otprilike 220 pisama - rekao je u ponedeljak portparol zatvorske administracije Jling Feste agenciji AFP.

- Mi kontrolišemo njegovu komunikaciju i njemu nije dozvoljeno da uspostavi mrežu koja bi počinila još zločina - dodao je Feste, koji nije želeo da komentariše sadržaj pisama.

Sam Brejvik je kontaktirao norveški list "Verdens Gang" kako bi se žalio na ograničenja uvedena na njegovu korespondenciju, a njegov avokat Geir Lipestad je za isti list rekao da je njegov klijent podneo žalbu na odluku o presretanju pisama.

Brejvik, koji sada ima 35 godina, počinio je najgori masakr u najnovijoj istoriji Norveške 22. jula 2011.

On je prvo ubio osam ljudi u bombaškom napadu na zgradu Vlade u Oslu, a zatim još 69, uglavnom tinejdžera, pucajući po kampu podmlatka levičarske Laburističke stranke na ostrvu Utoja.

Zločine je, kako je rekao, počinio da bi sprečio "musimansku invaziju" Norveške i da je bio inspirisan izbornim uspehom ekstremno desničarske stranke Zlatna zora u Grčkoj.

Osuđen je na 21 godinu zatvora u avgustu 2012, ali kazna može biti produžena neograničeno ukoliko se utvrdi da predstavlja opasnost po društvo.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • игор

    24. decembar 2014 | 18:30

    једно стотинак ваквих на исил и нече бити више џихадија :)

  • rooster

    24. decembar 2014 | 20:29

    lik je car

  • Feki

    24. decembar 2014 | 17:31

    Ovakva nedela trebaju se kaznjavati smrtnom kaznom.Dobio 21 godinu posle cega ga trebaju pustiti a ne sa mogucnoscu produzetka zatvora.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA