• 10

Ovaj svetac oblačio se kao prosjak, čitao misli i dizao ljude iz mrtvih!

Sveti Spiridon Čudotvorac je na sebe malo trošio, a sve što je imao delio je bednim ljudima. Božjom silom izveo je velika čuda: spustio je dažd u sušno vreme, zaustavio tok reke, vaskrsao nekoliko mrtvaca, iscelio cara Konstansa od teške bolesti, video i čuo božje anđele, predviđao buduće događaje i tajne ljudskog srca

  • 10

Pravoslavna crkva danas, 25. decembra proslavlja Svetog Spiridona Čudotvorca, episkopa trimifuntskog.
Svetitelj Spiridon rođen je na Kipru gde je i službovao.

Rođen od prostih roditelja, zemljoradnika, i on osta prost i smeran do smrti svoje. Kada mu je žena preminula, on se sav predao službi Bogu. Zbog svog osobitog blagočešća izabran je za episkopa u gradu Trimifuntu.
Međutim, ni kao episkop nije promenio prost način življenja trudeći se sam oko svoje stoke i obrađujući zemlju.

Na sebe je malo trošio, a sve što je imao delio je bednim ljudima. Božjom silom izveo je velika čuda: spustio je dažd u sušno vreme, zaustavio tok reke, vaskrsao nekoliko mrtvaca, iscelio cara Konstansa od teške bolesti, video i čuo božje anđele, predviđao buduće događaje i tajne ljudskog srca, mnoge obratio u pravu veru.
Učestvovao je na Prvom vaseljenskom saboru u Nikeji, i svojim prostim ispovedanjem vere, kao i čudesima povratio mnoge jeretike u pravoslavlje. Beše tako prosto odeven, da kada jednom na carev poziv htede ući u carski dvor, vojnik misleći da je neki prosjak, udari mu šamar. Krotki i nezlobni Spiridon okrenuo mu je odmah i drugi obraz.
Sveti Spiridon Čudotvorac upokojio se 348. godine. Njegove čudotvorne mošti na ostrvu Krfu, i dan-danas proslavljaju Boga mnogim čudima.
(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M

    Kako je samo gotovo nemoguce napraviti razliku izmedju klinicke deluzioznosti i religioznosti.

  • pravda

    Narod samo gleda materijalizam i ne veruje u Boga! Strašno!

  • yande

    vas dvoje gore!!! nemojte na Gospoda vratice vam se!!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima