Rumunski grad Bakau živi od pljačkanja bankomata

Na ostrvu 9 od 10 bankomata opljačkaju Rumuni, većina iz istog mesta u istočnoj Rumuniji, koji odlaze u Britaniju samo da bi falsifikovali kartice i krali. Godišnje se tako ukrade oko 30 miliona funti

  • 0

Za više od 90 odsto prevara sa bankomatima u Velikoj Britaniji, krivi su rumunski kriminalci, a većina njih čak potiče iz istog grada u istočnoj Rumuniji - Bakaua. Zanimljivo je, ali i alarmantno da prevare sa bankomatima čine čak 70 odsto "privrede" tog mesta.

Devet od deset krađa bankomata u Britaniji načine rumunske bande. Prevaranti dolaze u Britaniju isključivo zbog ovog "posla" i koriste niz sofisticiranih instrumenata kako bi sakupili podatke i kako žrtve ne bi odmah posumnjale da su pokradene.

Čak 30 miliona funti godišnje bude ukradeno na ovaj način. Samo u poslednja tri meseca prošle godine, detektivi su identifikovali 120 Rumuna povezanih sa "keš mafijom" od kojih je većina poreklom iz mesta Bakau.

Britanski detektivi 0tkrili su i gde ukradeni novac odlazi - na raskošan život, skupe kuće i automobile. Koliko su bahati pokazuje i jedna od fotografija na kojoj kriminalci umesto igračaka malom detetu daju da se bezbrižno igra u brdu ukradenog novca.

Najčešći način da se ljudi pokradu na ovaj način je "skiming" ili brzo pregledanje, čitanje podataka sa kartice, koja obično ide uz malu "kameru preko ramena" koja čita nečiji PIN. Nakon toga, kriminalci sakupljene podatke ugrade u novu karticu kojom bez problema skidaju novac sa bankomata. Nameštanje ove opreme traje manje od minuta, a prosečno, sa svake kartice bude ukradeno oko 500 funti.

Kriminalci kojima je ovo specijalnost sve vreme se trude da unaprede "zanat" tehnološki, kako bi doskočili bankama. "To je konstantna borba", zaključuje glavni inspektor za ovaj vid kriminala u Velikoj Britaniji, Pol Bernard.

Unapređenje bankomata smanjilo je prevare za 12 odsto, pa je zarada prevaranata sa 33,2 miliona funti u 2010. pala na 29,3 miliona prošle godine. Ipak, zvaničnici upozoravaju da i dalje "operiše" oko 1.000 rumunskih bandi, i plaše se da bi najveći talas ovog vida kriminala mogao da se dogodi tokom Olimpijskih igara u Londonu ove godine.

U 2008. rumunski prevarant Adu Bunu iz Bakaua osuđen je na pet godina zatvora zbog falsifikovanja više od 2.000 kartica, kojima je ukrao nešto više od million funti. 

Koliko je ova pojava izražena u Velikoj Britaniji pokazuje i to što se o njoj već snimaju filmovi. Naime, 5. aprila biće emitovan dokumentarac "Fraud Squad" (Odred za prevare) koji prati policajce tokom racije u Eseksu kada su uhapšeni 22-godišnji Rumun Maksim Katana i njegovi saborci iz bande Nikolas Delvers i Danijel Ejndžl.

U njihovoj kući detektivi su otkrili ono što zovu "ATM fabrika", aparaturu za krađu, falsifikovane kartice, 2.000 funti, spisak bankomata po južnoj Engleskoj i više od 4.000 ukradenih računa.

(D.P. / izvor: Dailymail)

 

 

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA