Evo kako postati notar u Srbiji i zarađivati po nekoliko miliona mesečno!

Javnobeležnička komora je raspisala kokurs za imenovanje novih javnih beležnika, koji traje do 30. januara. Da bi neko mogao da postane javni beležnik, on mora da ima diplomu pravnog fakulteta i položene pravosudni i javnobeležnički ispit, kao i najmanje pet godina iskustva u pravnoj struci posle položenog pravosudnog

  • 9

Još 117 pravnika koji ispunjavaju uslove za izbor među notare imaće priliku da se pridruže aktuelnim javnim beležnicima, trenutno jednom od najunosnijih zanimanja.

Javnobeležnička komora je, naime, raspisala kokurs za imenovanje novih javnih beležnika, koji traje do 30. januara.

BOGATE SE VRTOGLAVO, DRŽAVI DAJU SIĆU: Pogledajte koliko zarađuju notari!

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Da je notarski posao vrlo isplativ, najviše ukazuju advokati, koji tvrde da javni beležnici ne zarađuju manje i po nekoliko hiljada evra mesečno. 

 Notar u Beogradu zaradi oko 5.000 evra!

- Prosečan prihod po notaru na teritoriji Prvog osnovnog suda u Beogradu za oktobar iznosi 32.528 evra. Tako, primera radi, prihod javnog beležnika S. C. za taj mesec iznosi 8.083.668 dinara, a predsednika Komore M. Đ. 3.856.530 dinara. Advokati se ne protive bogaćenju građana, ali to bogaćenje mora biti u sferi privatnog preduzetništva ili slobodnih profesija, a ne na teret budžeta Republike - kažu za "Blic" u Srpskom advokatskom društvu.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Da je posao notara unosan, za "Blic" je portvrdio i Danilo Dozet, notar iz Niša. On je priznao da je u septembru imao promet od 10.000 evra, ali i da je od te sume morao da plati zakup prostora, poreze i plate za radnike.

 ADVOKATI ILI NOTARI? Evo gde ćete jeftinije overiti ugovore! (INFOGRAFIK)

Iz Javnobeležničke komore poručuju da notari, kad podmire sve dadžbine, imaju oko 1.500 evra zarade.

Da bi neko mogao da postane javni beležnik, on mora da ima diplomu pravnog fakulteta i položene pravosudni i javnobeležnički ispit, kao i najmanje pet godina iskustva u pravnoj struci posle položenog pravosudnog. Cena prijave na javnobeležnički ispit je 39.000 dinara. Prijave na konkurs s mišljenjem o kandidatima Komora prosleđuje Ministarstvu pravde. Javne beležnike potom imenuje miistar. Kandidat, između ostalog, mora da podnese i dokaz o tome da može da obezbedi odgovarajuće prostorije i opremu. Ti inicijalni troškovi mogu iznositi i nekoliko hiljada evra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mb011

    8. januar 2015 | 15:16

    Treba da ispune još jedan vrlo bitan uslov, uslov svih uslova a koji ovde ne piše, ali svi znamo koji je.

  • Vlada

    8. januar 2015 | 15:14

    Umesto da drzava sve uzima a notari za platu da radr oni daju da se bogate. Ako nece ima ljudi koji su na birou i koji hice da rade za platu. Bruka i sramota

  • A l v e n t A

    8. januar 2015 | 21:26

    Po sudovima je bilo mnogo jeftinije, sa notarima je totalan promašaj...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA