• 9

Evo kako postati notar u Srbiji i zarađivati po nekoliko miliona mesečno!

Javnobeležnička komora je raspisala kokurs za imenovanje novih javnih beležnika, koji traje do 30. januara. Da bi neko mogao da postane javni beležnik, on mora da ima diplomu pravnog fakulteta i položene pravosudni i javnobeležnički ispit, kao i najmanje pet godina iskustva u pravnoj struci posle položenog pravosudnog

  • 9

Još 117 pravnika koji ispunjavaju uslove za izbor među notare imaće priliku da se pridruže aktuelnim javnim beležnicima, trenutno jednom od najunosnijih zanimanja.

Javnobeležnička komora je, naime, raspisala kokurs za imenovanje novih javnih beležnika, koji traje do 30. januara.

BOGATE SE VRTOGLAVO, DRŽAVI DAJU SIĆU: Pogledajte koliko zarađuju notari!

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Da je notarski posao vrlo isplativ, najviše ukazuju advokati, koji tvrde da javni beležnici ne zarađuju manje i po nekoliko hiljada evra mesečno. 

 Notar u Beogradu zaradi oko 5.000 evra!

- Prosečan prihod po notaru na teritoriji Prvog osnovnog suda u Beogradu za oktobar iznosi 32.528 evra. Tako, primera radi, prihod javnog beležnika S. C. za taj mesec iznosi 8.083.668 dinara, a predsednika Komore M. Đ. 3.856.530 dinara. Advokati se ne protive bogaćenju građana, ali to bogaćenje mora biti u sferi privatnog preduzetništva ili slobodnih profesija, a ne na teret budžeta Republike - kažu za "Blic" u Srpskom advokatskom društvu.

Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević

Da je posao notara unosan, za "Blic" je portvrdio i Danilo Dozet, notar iz Niša. On je priznao da je u septembru imao promet od 10.000 evra, ali i da je od te sume morao da plati zakup prostora, poreze i plate za radnike.

 ADVOKATI ILI NOTARI? Evo gde ćete jeftinije overiti ugovore! (INFOGRAFIK)

Iz Javnobeležničke komore poručuju da notari, kad podmire sve dadžbine, imaju oko 1.500 evra zarade.

Da bi neko mogao da postane javni beležnik, on mora da ima diplomu pravnog fakulteta i položene pravosudni i javnobeležnički ispit, kao i najmanje pet godina iskustva u pravnoj struci posle položenog pravosudnog. Cena prijave na javnobeležnički ispit je 39.000 dinara. Prijave na konkurs s mišljenjem o kandidatima Komora prosleđuje Ministarstvu pravde. Javne beležnike potom imenuje miistar. Kandidat, između ostalog, mora da podnese i dokaz o tome da može da obezbedi odgovarajuće prostorije i opremu. Ti inicijalni troškovi mogu iznositi i nekoliko hiljada evra.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • neko

    @nesanis , prvo pod radnicima covek podrazumeva pravnike, pravnike sa polozenim pravosudnim ispitom, mozda ekonomistu i pomocnog radnika (lice sa srednjom skolom). Ni jedan od zaposlenih ne sme da ima nisku platu, cak mislim da ni jedan nema ispod 500e,a svaka kancelarija mora da ima 4-5 zaposlena. Pa lokal koji ne sme da bude mali, potrosni materijal, komunalije, porez, onih 30% za sudove sto su im na kraju razrezali. I da, porez ne moze da se utaji u ovoj profesiji, uredjena je po tom pitanju fenomenalno. A vi sto uporedjujete sudove i notare dobro je ako imate barem osnovnu skolu. Cinovnica u sudu koja je udarala pecat na dokument koji joj podnosite da overi, u najvecem broju slucajeva ga nije pogledala,a i ako ga je pogledala ona vam ne garantuje za pravnuvaljanost tog dokumenta. Tok notar za svaki pravni posao koji se sklopi kod njega garantuje svojom imovinom,u slucaju da vam nanese stetu duzan je da vas obesteti.

  • A l v e n t A

    Po sudovima je bilo mnogo jeftinije, sa notarima je totalan promašaj...

  • Daree

    Meni je sve jedno ko ce uzeti pare,ja ih svakako moram nekom dati.A da ima advokata prevaranata vala ima ih koliko god hoces.U celom svetu postoje Notari a ovi nasi kvazi advokati sto vode strajkove nezna se ko je puniji.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima