GOTOV ŠTRAJK: Postignut sporazum advokata i Ministarstva pravde!

Sporazum predviđa da stručni tim predloži organima Advokatske komore Srbije da se prekine obustava rada, kao i da izmene propisa budu upućene po hitnom postupku u Skupštinu Srbije na usvajanje

  • 8

Stručni timovi Ministarstva pravde i Advokatske komore Srbije (AKS) danas su dogovorili izmene Zakona o javnom beležništvu i pratećeg seta zakona, što je jedan od zahteva srpske advokature za prekid protesta koji je započela 17. septembra prošle godine.

Članovi stručnih timova su, nakon sastanka koji je trajao tri sata, potpisali sporazum o izmenama spornih propisa koji će u subotu razmatrati Upravni odbor AKS.

Sporazum predviđa da stručni tim predloži organima AKS da se prekine obustava rada, kao i da izmene propisa budu upućene po hitnom postupku u Skupštinu Srbije na usvajanje.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Odluku o tome da li se nastavlja ili prekida obustava rada doneće Skupština AKS koju će zakazati UO AKS u subotu.

Srpski parlament bi mogao da zaseda u drugoj polovini januara i to vanredno, poshto mu Vlada dostavi predlog izmena i dopuna zakona.

Član stručnog tima AKS Jasmina Milutinović rekla je da bi advokati mogli da počnu da rade najranije 18. januara ali da će o tome odlučiti Skupština AKS.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović rekao je da ''garantuje'' da će predviđene izmene propisa biti u Parlamentu do kraja meseca i apelovao da se štrajk prekine i pre njihovog usvajanja.

Advokati u celoj Srbiji počeli su protest sa obustavom rada 17. seprembra prošle godine tražeći izmene propisa o javnom beležništvu, regulisanje paušalnog oporezivanja i smenu ministra pravde.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Građanin

    8. januar 2015 | 15:29

    I šta sada? Notari ostaju, narod se pljačka! Nismo više ni banana republika. Ne ostajte ovde, sunce tuđeg neba grejaće vas bolje nego što ovo greje...

  • Goran

    8. januar 2015 | 17:33

    I dalje se spominje solemnizacija od strane notara kao obavezna a to znači ako hooće notar može da vas odbije i neoveri vaš papir, drugo mnogo se čeka na overu kod notara, skuplje je negu kao nekad u sudu dodješ i overiš istog dana. Naravno uvek ostaje pitanje zbog čega se država odriče miliona dinara koji su se slivali u budžet od overa u sudu. PDV koji se kao plaća prilikom overe kod notara plaća stranka dakle opet gradjani na gubitku a notari se bogate i to je nova elita u srbiji jednog dana kada se promeni vlast mora se vratiti na staro i ukinuti notarstvo jel je vrlo štetno i za gradjane i za državu. Gradjanin je u šaci notara i on je bog koji odlučuje da li ćete nešto završiti ili ne i tu niko nemože ništa.

  • pro bono

    8. januar 2015 | 15:51

    Priblizavanje stavova i kompromis su ono sto moze da dovede do resavanja ovog visemesecnog paralisanja pravosudnog sistema....nagomilao se posao

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA