APEL VLADIKE IRINEJA: Prestanite sa karikaturama proroka Muhameda!

"Braći muslimanima izražavamo solidarnost i uveravamo ih da vernici SPC, čija verska osećanja su u pojedinim medijima na isti ili sličan svetogrdni način izložena ponižavajućim prikazima, ni na koji način ne odobravaju takvo shvatanje slobode stvaralaštva i prirode sekularnog društva"

  • 76

Episkop bački Irinej uputio je danas saučešće porodicama stradalih u terorističkom napadu u Parizu, apelujući na pojedine medije u Srbiji da prestanu sa prenošenjem karikaturnih prikaza islamskog proroka Muhameda i poštuju verska osećanja svih građana.

"Ovih dana, kada treba da u miru i radosti proslavljamo praznike Roždestva Hristovog, sve je duboko ožalostila i zapanjila vest da su teroristi u Parizu, na radnom mestu, ubili 12 ljudi. Čitav civilizovani svet osuđuje ovo gnusno nedelo. Zajedno sa vascelim pravoslavnim srpskim narodom izražavamo saučešće njihovim porodicama i upućujemo molitve za pokoj duša postradalih", navedeno je u saopštenju portparola Srpske pravoslavne crkve Irineja.

Foto: Profimedia, AP/Tanjug Foto: Profimedia, AP/Tanjug

Pogledajte snimak upada francuskih specijalaca u supermarket

On je upozorio i da su u isto vreme neki naši elektronski i štampani mediji preneli karikaturalne prikaze islamskog proroka Muhameda, ne vodeći računa o tome da na taj način, kako kaže, najgrublje vređaju verska osećanja i ubeđenja sugrađana islamske vere i da - nehotice ili iz elementarnog neznanja, što ih ne oslobađa odgovornosti - podstiču netrpeljivost, pa i otvoreno neprijateljstvo prema pripadnicima muslimanske vere, odnosno Islamske zajednice.

Šta je i šta predstavlja satirični list Šarli Ebdo

"Ruganje istorijskim ličnostima koje su formirale verski identitet stotina miliona naših savremenika nalazi se izvan granica zakonom zajemčenog slobodnog izražavanja i apsolutno je nedopustivo", poručio je Irinej bački. On je pozvao poslenike medija da odmah prestanu sa takvim "duhovnim nasiljem i da poštuju verska osećanja svih građana".

"Braći muslimanima izražavamo solidarnost i uveravamo ih da vernici SPC, čija verska osećanja su u pojedinim medijima na isti ili sličan svetogrdni način izložena ponižavajućim prikazima, ni na koji način ne odobravaju takvo shvatanje slobode stvaralaštva i prirode sekularnog društva", istakao je portparol SPC dodajući da na provokacije te vrste reaguju molitvama.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • N.Pazar

    10. januar 2015 | 19:32

    Prvi put skidam SPC kapu i svaka vas irineju. Pozdrav iskreni iz N Pazara kako vama tako i Telegrafu koji je sa svojim stavom na stranu postenih i casnih ljudi a teroriste bilo koje vere i religije treba pohapsiti i kljuceve baciti u more

  • Rodja

    10. januar 2015 | 18:40

    Episkopu Bečkom muslimani su braća, meni nisu. Ni po telu ni po duhu. Nije se episkob Bečki javio kada su gospoda muslimani rušili Pravoslavni Krst pre neki dan u Sarajevu. Nije se javio ni kada su ubijali i još ubijaju Srbe na Kosovu. Ali kada neko dirne katolike ili muslimane, pa makar karikaturom - tu je episkop Bečki prvi da osudi.

  • ivan

    10. januar 2015 | 18:57

    Ti teroristi nisu vernici, tako da ne treba vredjati ostale Muslimane. U svakoj zemlji i veri ima olosa i dobrih ljudi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA