JEVREJI U STRAHU: Policajci čuvaju škole i sinagoge u Francuskoj

U Francuskoj živi od 500.000 do 600.000 Jevreja, najviše u Evropi. Napadi prošle nedelje podsetili su ih na ranije rane. Čak i pre tih napada broj antisemitskih incidenata u Francuskoj se udvostručio za godinu dana

  • 4

Bezbednost je u ponedeljak uveliko pojačana oko jevrejskih institucija u Francuskoj i 4.700 policajaca je razmešteno da čuva 700 jevrejskih škola i sinagoga, nakon talasa islamističkih napada prošle nedelje, u kojima je ubijeno 17 ljudi, uključujući četvoricu Jevreja.

Vojnici će im se pridružiti za 48 sati, javlja AFP. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu se zahvalio Francuskoj što štiti Jevreje, nakon što je prisustvovao komemoraciji u velikoj sinagogi u Parizu, posle velikog marša solidarnosti, u znak sećanja na žrtve. Međutim, lideri francuske jevrejske zajednice su upozorili da razmeštanje bezbednosnih snaga nije dovoljno, samo po sebi.

FRANCUZI NE SPAVAJU: Šest terorista u bekstvu, premijer traži hitno hapšenje!

U napadu u kancelariji satiričnog nedeljnika "Šarli ebdo" poginulo je 12 ljudi, a u talačkoj krizi u košer supermarketu su ubijena četvorica Jevreja, nakon ubistva jedne policajke. Elizabet Ben Haim, čije dete pohađa jevrejsku školu u južnom Parizu, samo 100 metara od mesta na kome je Ahmedi Kulibali u petak ubio policajku, pre nego što je upao u košer radnju, kaže da su islamistički ekstremisti pred vratima.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Roditelji dece u školi veruju, čak iako to istraga nije još potvrdila, da je stvarni cilj napadača tog dana bila jevrejska škola. Još uvek duboko šokirane od onoga što se moglo desiti, nekoliko majki je reklo da je policajka, koja imala hrabrosti da priđe Kulibaliju, možda sprečila krvoproliće.

MUHAMED JE ŠARLI: Ovo je nova naslovna strana Šarlija Ebdoa!

- Ta žena je spasla našu decu - kažu majke. Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev je u ponedeljak posetio jevrejski kvart u Parizu, u kome se 1982. godine dogodio napad na restoran kada je ubijeno šestoro ljudi. Tamo ga je dočekao lider unije francuskih jevrejskih studenta Saša Raingervic, koji je rekao da se više mora učiniti za zaštitu. On je naveo odbijanje neke školske dece da se pridruže minutu ćutanja za žrtve i činjenicu da su teorije zavere počele o napadu još pre nego što su žrtve sahranjene.

Istakao je s druge strane da je ponosan na marš solidarnosti za žrtve serije islamističkih napada. To je bio najveći marš u modernoj istoriji Francsuke. Jevreji smatraju da se mnogo toga mora uraditi pre nego što bi mogli da se osećaju sigurnim u Francuskoj. Bezmalo 7.000 ih se uselilo prošle godine u Izrael. Netanijahu je apelovao na druge da ih slede u svom govoru u sinagogi. Francuski premijer Manuel Vals nastojao je međutim suprotno da ih odvrati porukum tokom vikendda: "Francuska bez Jevreja nije više Francuska".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

ZNAK ZA UZBUNU? Francuska mobiliše 10.000 vojnika!

U toj zemlji živi od 500.000 do 600.000 Jevreja, najviše u Evropi. Napadi prošle nedelje podsetili su ih na ranije rane. Čak i pre tih napada broj antisemitskih incidenata u Francuskoj se udvostručio za godinu dana. Oni su se setili otmice i ubistva jednog mladog jevrejina Ilna Halimija u pariskom predgrađu 2006. godine i ubistva troje male dece i učitelja u jevrejskoj školi u Tuluzu 2012. godine. Nadu su im ulili nedeljni marševi, koji su okupili bezmalo četiri miliona ljudi u francuskim gradovima, uključujući više od 1,6 miliona u Parizu,

- Čekali smo dugo da se društvo probudi.Borba protiv antisemitizma, protiv terora i protiv islamskog ekstremizma ne može biti prepuštena samo liderima. Ona mora biti dužnost svakog građania - rekao je Žoel Mergi predsednik jevrejskog saveta koji predstavlja verska tela.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA