HITLER BI BIO PONOSAN: Povampirila se nacistička ekstremna desnica u Nemačkoj! (FOTO)

Uspon PEGIDA pokreta (Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada) proteklih nekoliko meseci žari i pali u čitavoj Nemačkoj

  • 14

Sve je počelo jednom stranicom i lajkovima na Fejsbuku, a odatle se stvar proširila na ulice svakog većeg nemačkog grada.

Uspon PEGIDA pokreta (Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada) proteklih nekoliko meseci je nešto što je podelilo nemačku javnost i mobilisalo mase stanovništva na proteste, mitinge i kontramitinge u obimu i žestini neviđenim još od 20-ih godiina prošlog veka i uspona nacista na vlast.

DREZDEN - GRAD BEZ MUSLIMANA I CENTAR NEONACISTA

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Pokretačem cele ove akcije usmerene na „buđenje“ prosečnog Evropljanina u vezi sa opasnošću od islama smatra se Luc Bahman, sredovečni IT stručnjak sa policijskim dosijeom zbog korišćenja narkotika.

Iako za sebe tvrdi da nije rasista, a u samom manifestu PEGIDE nigde nema otvorenih rasisitčkih ili antiislamskih poruka, ovaj pokret je za kratko vreme privukao sve protivnike multikulturalizma u Nemačkoj, a posebno simpatizere ekstremne desnice i neonacističke grupe koje ovaj momenat smatraju idelanim za promociju svojih bolesnih ideja.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Centar akcije postao je Drezden, grad u kome su muslimani na nivou statističke greške (ispod 1%) i gde se već mesecima svakog ponedeljka pristalice PEGIDE okupljaju i marširaju.

Broj ljudi na ovim mitinzima dovoljno govori o rastućoj snazi ekstremnih desničara u Nemačkoj - od nekoliko stotina pristalica u početku, broj PEGIDA demonstranata je narastao na 18.000 dva dana pre pokolja u „Šarliju Ebdou“, a nekoliko prošlih ponedeljaka ulicama ovog grada u Istočnoj Nemačkoj stalno je defilovalo između 15.000 i 20.000 ekstremnih desničara!

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Kao posebno opasan znak širenja ideja netolerancije i ksenofobije analitičari smatraju pojavu lokalnih ogranaka PEGIDE u brojnim drugim gradovima i oblastima, pa tako u Bavarskoj deluje Bagida, u Berlinu Bergida, Dizeldorfu Digida, a u Lajpcigu Legida.

Slično kao i nacisti, pripadnici PEGIDE koriste slogane u kome se pozivaju na narod (WIR SIND DAS VOLK- Mi smo narod), a i njihov odnos prema negativno nastrojenim medijima i te kako liči na Hitlerovu propagandu pre dolaska na vlast u kojoj je novinare i novine opisivao epitetima „lažljivi i korumpirani“.

ODMERAVANJE SNAGE NA ULICAMA

Nemačko društvo, koje se diči svojom otvorenošću i multikulturalizmom, u početku je bilo nemo i šokirano prizorima iz Drezdena, ali se ubrzo mobilisalo i na mitinge ekstremne desnice odgovorilo na isti način - kontramitinzima.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Nedeljama se pristalice i protivnici PEGIDE susreću na ulicama nemačkih gradova, odmeravaju u brojnosti, šetaju i blokiraju jedni druge, a posebno je „vrelo“ bilo ovog ponedeljka, 5 dana posle masakra u Parizu i divljanja islamskih fundamentalista koje je zgrozilo čitav svet.

I pored negativnog stava prema novinarima, PEGIDA nije propustila priliku da ovaj marš pretvori u „marš tuge“ i posveti ga nastradalim karikaturistima „Šarli Ebdoa“.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Upravo je ovaj pokušaj manipulacije sa žrtvama motivisao više od 100.000 građana da u čak 10 nemačkih gradova izađu na ulice i brojnošću „oduvaju“ ekstremne desničare, koji su u nekoliko gradova uspeli da sakupe jedva nekoliko stotina ljudi.

Da li je ovaj uspeh tek pobeda u jednoj rundi ili završni udarac ekstremnim desničarima - ostaje tek da se vidi.

(S.Žerajić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • roda i lisica

    13. januar 2015 | 15:20

    U muslimanskim zemljama hrišćanima daju jako mala prava,dok sa druge strane muslimani u hrišćanskim zemljama žele da imaju apsolutno sva prava. Pod hitno uvesti reciprocitet.

  • Sinisa

    13. januar 2015 | 15:24

    Sada je momenat Hrvatima da se iskazu!!!

  • Ajssss

    13. januar 2015 | 17:39

    A sto bi bio ponosan? Koliko poznajem istoriju Hitler je vise volio muslimane od katolika i pravoslavaca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA