DA LI ĆE I U SRBIJI ZABRANITI PRASIĆE I KOBASICE? Čak 150 zemalja proteralo svinje da ne bi uvredili muslimane!

Osim u Velikoj Britaniji, ova odluka utiče i na još 150 zemalja s obzirom na to da se ovi udžbenici svuda koriste, i imaju cilj da ispoštuju svaku kulturnu razliku i osećanje vezano za nacionalnost ili religijsko opredeljenje

  • 17

Autorima školskih udžbenika naređeno je da ne pišu o kobasicama i svinjama, kako bi izbegli moguću uvredu pripadnika islamske vere. Smernice koje je postavio vodeći obrazovni izdavač Univerziteta u Oksfordu brane bilo kakve teme koje se tiču svinjetine, u bilo kom obliku u svojim knjigama.

Ovo je u svetu odmah nazvano "besmislenom političkom korektnošću", što ukazuje na nelogičnost odluke koja je u vezi sa udžbenicima za decu i mlade u Velikoj Britaniji.

Međutim, ovo utiče i na još 150 zemalja s obzirom na to da se ovi udžbenici prodaju i plasiraju svuda, pa mora da se uzme u obzir svaka kulturna razlika i osećanje vezano za nacionalnost ili religijsko opredeljenje.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

- Apsolutno se slažem. To je potpuna besmislica. I kada ljudi odu predaleko, to donosi čitavu novu diskusiju - rekao je muslimanski poslanik Kalid Mahmud.

Koliko daleko može da ode kontrola i uticaj na slobodu mišljenja i pravo na obrazovanje, uzrokovana dešavanjima u Parizu i novim terorističkim napadima? Da li će biti cenzurisani i crtani filmovi i dečje knjige u kojima se spominje "Pepa prase" kao i drugi slični likovi, samo u svrhe smanjenja rizika od uvreda i reakcija pripadnika islamske vere?

(Telegraf.rs/ Izvor: dailymail.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deks

    14. januar 2015 | 12:36

    A da predjemo svi u islam da ne bi uvredili muslimane.svasta

  • Gshock

    14. januar 2015 | 12:35

    Hoooce,i slaninu će da proteramo, pasulj i sarmu će klot da jedemo :-) za Božić i slavu neke žitarice... aha, evo baš sam rekao majci :-D

  • momazver

    14. januar 2015 | 12:16

    Bas me interesuje serviraju li se jaja sa slaninom u avionima naseg nacionalnog avioprevoznika...ili kulen,recimo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA