BALKAN DOBIJA HOLANDIJU: Na 2 sata od Beograda uskoro legalna marihuana?

Ova zemlja, koja je veoma blizu Srbije, uskoro bi mogla da legalizuje marihuanu

  • 4

Republičko udruženje obolelih od multipla skleroze iz Republike Srpske podnelo je zahtev za legalizaciju proizvodnje i prerade kanabisa u ulje, koje je lekovito i koristi se za medicinske potrebe.

- Iz više izvora smo saznali, a neki oboleli i lično su se uverili, da ulje od kanabisa (u narodu poznatiji kao konoplja) ublažava bolove, da je lekovito i da pomaže u lečenju obolelih od multipla skleroze. Takođe, pomaže u lečenju kancera, Parkinsonove bolesti, osteoporoze, hepatitisa, depresije i još nekih bolesti - navodi predsednik republičkog Udruženja Milan Stjepanović.

Foto-Ilustracija: Profimedia, AP/Tanjug, Facebook/LEKalizuj Foto-Ilustracija: Profimedia, AP/Tanjug, Facebook/LEKalizuj

On ističe da su ta svojstva potvrdili i lekari u zdravstvenim ustanovama, gde se leče članovi ovog udruženja.

Stjepanović napominje da je proizvodnja i prerada kanabisa u lekovito ulje legalizovana u 16 evropskih država, te da je i Srbija na putu da izmeni zakon i legalizuje proizvodnju i lečenje kanabisovim uljem.

O OVOME PRIČA CEO SVET: Ovo je recept za ulje od kanabisa koje leči rak! (VIDEO)

Ovim uljem ne može se izlečiti multipla skleroza, ali lekovito i uspešno deluje kod deblokade ukočenih mišića, smanjuje bolove i produžava vitalnost obolelih osoba, odnosno usporava širenje bolesti.

- Smatramo da se Republika Srpska treba pridružiti državama koje su u interesu zaštite zdravlja i lečenja obolelih stanovnika legalizovale proizvodnju i preradu kanabisa za medicinske potrebe - naglašava Stjepanović.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Oboleli od multipla skleroze očekuju da se njihovom zahtevu pridruže i članovi udruženja obolelih od drugih bolesti za čije lečenje se u svetu koristi ulje od kanabisa, koje je izuzetno skupo i može se samo ilegalno nabaviti.

Lekovi od marihuane u prodaji od januara!

- Proizvodnju i preradu treba legalizovati iz humanih razloga, jer omogućava lečenje više bolesti, ali i zbog stopiranja ilegalne nabavke i šverca tog ulja sumnjivog kvaliteta iz inostranstva. Zbog visoke cene, ulje je nedostupno većini obolelih u Srpskoj - kaže Stjepanović.

Foto: AP Foto: AP

On ističe da oboleli vjeruju da bi se proizvodnja i prerada kanabisa legalizacijom mogle kontrolisati, te da bi, osim humanog, to imalo i ekonomski efekat.

Članovi Republičkog udruženja obolelih očekuju da se o njihovom zahtevu uskoro izjasne predstavnici Ministarstva zdravlja, Vlade i Narodne Skupštine Republike Srpske i da njihova inicijativa bude ozbiljno razmotrena.

ČOVEK KOJI JE IZLEČIO 5.000 LJUDI OD RAKA: Legalizacija marihuane u Srbiji već na proleće! (FOTO) (VIDEO)

Na taj način, zaključuje Stjepanović, proizvodnja kanabisa za humane svrhe i liječenje zakonski bi bila uokvirena i legalizovana.

Ostale važne vesti iz regiona pročitajte OVDE.

(Telegraf.rs / Izvor: Mojezdravlje.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • милан

    16. januar 2015 | 14:55

    Реците већ једном НЕ фармацеутској мафији и легализујте ЛЕК!Ко хоће да пуши нек пуши ко неће не мора, није обавезно и молим лепо.У свету се раде страшне ствари а није дозвољено да пушиш природан лек.Враћамо се у прошлост а не идемо напред.

  • ddd

    16. januar 2015 | 13:12

    Bravo. Ipak nesto pozitivno u svemu ovome.

  • Nn

    16. januar 2015 | 14:33

    Kad sam bila dete ovo se normalno gajilo kao industrijska biljka za tkanje vreca I pravljenje kanapa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA