Rusija - narkoman navučen na naftu

Ruski budžet je, uprkos obećanjima ranijih godina, i dalje vezan za cenu nafte. Analitičari kažu da je ova zemlja "postala narkoman koji se navukao na naftnu iglu"

  • 10

Osam nedelja zaredom cena nafte na svetskom tržištu pada što se nije desilo u poslednjih 30 godina, prema podacima agencije Blumberg, prenosi B92.

Rusija je najveći proizvođač nafte ali i zemlja čija se ekonomija oslanja uglavnom na naftu pa je i dramatičan pad cene ovog energenta, glavnog izvoznog proizvoda, ugrozio rusku ekonomiju.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Rusija leži na nafti, poseduje i najveća nova nalazišta, na proizvodnju ne može da se požali, nafta je omogućila i njen ekonomski oporavak posle Jeljcina. Danas, pak, niska cena nafte preti dubokom ekonomskom krizom. Neki analitičari problem vide u spoljašnjim drugi - u unutrašnjim faktorima.

- SAD žele da kazne Rusiju za Krim jer cena nafte ne zavisi od realne ponude i potražnje već od kupovine fjučersa. SAD su objavivši faktički ekonomski rat Rusiji, morale da dođu i do najproblematičnijeg a to je nafta jer se polovina budžeta puni od prihoda od nafte - kaže Konstantin Simonov, direktor Centra energetske bezbednosti.

Foto-ilustracija: freeimages.com/2happy Foto-ilustracija: freeimages.com/2happy

- Rusija je postala narkoman koji se navukao na naftnu iglu. Rusija nije razvijala nikakve druge oblasti, na primer visoke tehnologije. Oslanjala se na to da je nafta skupa i da postaje sve skuplja - kaže Mihail Krutihin, analitičar “RusEnerdži“.

Ruski budžet je, uprkos obećanjima ranijih godina, i dalje vezan za cenu nafte. Tako je budžet za 2014. do 2017. računao tih 40 odsto prihoda od taksi, poreza, i ostalog na osnovu cene nafte od 95 dolara za barel. Za cenu nafte vezana je i vrednost rublje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    18. januar 2015 | 18:09

    Jedva. Ekam ameri da puknu. Zivim za taj dan

  • Savatije

    18. januar 2015 | 18:42

    Ovakva cena nafte srozace jos vise i druge proizvodjace, pre svega na Bliskom Istoku, a kad oni budu poludeli....

  • Goran

    18. januar 2015 | 19:58

    Onda se za Amere moze reci, da je narkoman ,navucen na ratovanje,njima to itekako puni budzet.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA