Srpsku imovinu na Kosovu i Metohiji nametnuti kao urgentnu temu

Srpski zvaničnici ne smeju da poveruju taktičkom manevru vlasti lažne države Kosovo u vezi s izmenama tamošnjeg zakona o javnim preduzećima, već moraju da, u razgovorima s predstavnicima međunarodne zajednice, već 9. februara, zaštitu imovine Srbije na KiM nametnu kao urgentnu temu, kažu u SNP

  • 24

U južnoj srpskoj pokrajini, prema procenama Svetske banke (SB), leže mineralne rezerve u vrednosti od čak 13, 5 milijardi evra.

Srpski zvaničnici ne smeju da poveruju taktičkom manevru vlasti lažne države Kosovo u vezi s izmenama tamošnjeg zakona o javnim preduzećima, već moraju da, u razgovorima sa predstavnicima međunarodne zajednice, već 9. februara, zaštitu imovine Srbije na KiM nametnu kao urgentnu temu - stav je Srpske narodne partije (SNP).

Jer, osim što je Republika Srbija, u poslednjih pet decenija, uložila više od 17 milijardi dolara u putnu, energetsku i telekomunikacionu infrastrukturu i privredu na KiM, u južnoj srpskoj pokrajini, leže, prema procenama Svetske banke (SB), mineralne rezerve u vrednosti od čak 13, 5 milijardi evra.

Kosovo, Srbija, Istorija, KiM, Kosovo i Metohija, Srednji vek, Tvrđava, Utvrđenje Foto: spomenici.heritage.gov.rs

- Na lokacijama Belo Brdo, Crnac, Stari Trg, Ajvalija i Novo Brdo nalazi se 21,5 miliona tona olova, cinka i srebra koji su ekonomski isplativi za eksploataciju. Tu se nalazi i 1,7 miliona tona boksita (uz potencijalnih 4-5 miliona tona), a kompleks "Feronikl" procenjen je na oko 14 miliona tona rude.

Najzad, rezerve uglja lignita procenjene su od strane SB na 8, 3 milijardi tona, uz još 10 milijardi potencijalnih rezervi - tvrdi Srpska narodna partija i ističe da je Kosovo "srpska tekovina i stečevina i neotuđiva svojina države Srbije i njenih građana".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Šonjo

    20. januar 2015 | 22:55

    Toliko milijardi da ih je teško sabrati. Bolje bi nama bilo da se saberemo i da dobro razmislimo da li od ovoga treba odustati i da li sve zaboraviti ili se svim snagama usmeriti na diplomatsku akciju i pregovore. Što pre. Da ne bismo ostali bez svega.

  • Nena

    20. januar 2015 | 16:16

    Lažna država, lažni zakoni, nisam očekivala ništa drugo. sada srpski zvanićnici, pamet u glavu, i zaštitite srpsku imovinu.

  • Marijana Kragujevac

    20. januar 2015 | 19:52

    Ne mogu albanci da kroje medjunarodne zakone kako njima odgovara i da uzimaju tudju zemlju, pa uz to jos najbogatiji deo. Ovde zaista nesto mora da se preduzme i da im se stane na put

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA