ŽIVO ČUDO MEDICINE: Čovek dobio novo lice, zube i jezik (VIDEO)

Ričard Noris dobio je potpuno nov izgled. Veoma skupa operacija izvršena je na Univerzitetu u Merilendu, a finansirala ju je američka mornarica

  • 0

Ričard Noris (37) dobio je, operacijom u SAD-u, potpuno novo lice nakon što je pre 15 godina teško povređen u incidentu sa vatrenim oružjem.

Veoma skupa operacija izvršena je na Univerzitetu u Merilendu, a finansirala ju je američka mornarica, koja se nada da će ova tehnika pomoći ranjenima u ratovima u Iraku i Avganistanu, prenosi Bi-Bi-Si.

Hirurzi koji su obavili ovu 36-časovnu operaciju kažu da je ona bila deo serije transplantacija od jednog donatora, čiji je organe dobilo pet pacijenata, uključujući Norisa.

Serija operacija nad nesrećnim čovekom trajala je ukupno 72 časa.

Noris je u pomenutom incidentu izgubio usne i nos, a pokretljivost usta mu je bila ograničena.

Vodeći hirurg Eduardo Rodrigez izjavio je da će Noris sada dobiti nazad svoj život.

Lekarski tim sa Univerziteta u Merilendu navodi da pacijent sada može da pere zube i da se brije, te da mu se vratilo čulo mirisa.

Američke vlasti procenjuju da bi oko 200 ranjenih vojnika moglo da bude podvrgnuto transplantaciji lica, a da je ovaj slučaj bio savršen eksperiment.

Prva operacija ove vrste izvršena je u Francuskoj 2005. godine, na ženi čije je lice oštetio pas. Prvu obimniju transplantaciju lica u svetu obavili su hirurzi u Španiji 2010. godine.

(Telegraf.rs / izvor: Dejlimejl)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA