CEO JAPAN STREPI: Danas ističe rok za plaćanje otkupa za taoce Japance

Japan nije dobio nikakvu poruku od džihadista koji drže novinara Kendžija Gota i Harunu Jukavu, a japanski zvaničnici ističu da je situacija veoma ozbiljna

  • 4

Japan nije dobio nikakvu poruku od džihadista koji drže novinara Kendžija Gota i Harunu Jukavu, rekao je danas Suga, koji je dodao da je "situacija veoma ozbiljna", javlja AFP, prenosi Tanjug. Novinari koji čekaju na ishod preneli su da premijer Japana Šinzo Abe izgleda umorno i da žuri s jednog sastanka na drugi.

Agencija AP prenela je da su ekstremisti povezani sa grupom Islamska država postavili danas na sajt upozorenje da je "odbrojavanje otpočelo". Na sajtu se vidi sat koji odbrojava do nule kao i slike drugih talaca koje je Islamska država ubila.

Sat i slike postavljeni su na forumu popularnom među džihadistima Islamske države i njihovim simpatizerima, međutim, tu nema nijedne slike japanskih taoca. Suga je novinarima rekao da je u toku analiza te poruke.

DŽIHADISTI OPET KOLJU: Platite nam 200 miliona dolara za 72 sata ili UBIJAMO Japance!

Abe je sazvao i sastanak Nacionalnog saveta za bezbednost da bi razgovarali o razrešenju situacije, dok je majka jednog od talaca apelovala na vladu da plati otkup i spasi njenog sina. Islamski ekstremisti su u utorak objavili snimak u kome su japanskoj vladi postavili rok od 72 sata da plati otkup za dvojicu otetih Japanaca ili će oni biti ubijeni.

- Vreme ističe. Molim Vladu Japana da spase život mog sina - apelovala je majka 47-godišnjeg novinara Kendžija Gota.

Junko Išido, majka zarobljenog Japanca Kendžija Gota kojeg drže džihadisti Islamske države i koji su zapretili da će ga ubiti ako Japan ne plati do danas otkup, rekla je da je njen sin uvek brinuo o drugim ljudima.

U ovoj zemlji će vas UBITI zbog gledanja fudbala i držanja golubova!

- Čak i pre nego je mogao da hoda, čak i kada se samo teturao na nogama, kad god je mogao da bude sa drugom decom, on je uvek pokazivao ogromnu ljubaznost prema njima. Zato verujem da je on uvek brinuo o drugim ljudima - rekla je Išido u Klubu inostranih dopisnika u Japanu, prenela je agencija AP.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Suga je ranije danas ponovio da Japan pokušava na sve načine da dođe do onih koji drže taoce kao i da se politika Japana o dostavljanju humanitarne pomoći raseljenima zbog konflikata na Bliskom istoku neće promeniti.

Japanski zvaničnici nisu direktno rekli da li razmatraju mogućnost da plate otkup ali su istakli da su životi talaca njihov prioritet. Islamska država je ubila trojicu Amerikanaca i dvojicu Britanaca, objavivši snimak njihovog obezglavljivanja.

Ovo je prvi slučaj da je zaprećeno japanskim državljanima i prvi put da je zatražen otkup.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • cuci

    23. januar 2015 | 21:39

    Oni su psihopate,na zalost ce ih ubiti platili oni to ili ne.

  • enes np

    24. januar 2015 | 08:30

    Psihopate i to sigurno. Mislim da bi premijer Japana trebao da se obrati SAD koja je i stvorila ovu skupinu. Brukaju nam Islam i njegove vrednosti. Pa da imaju i I od Islama prisetili bi se naredbe Poslanika s.a.w.s da se ne sme ubiti neduzan, star, dete ili zena. Ovako samo potvrđuju da su samo osmišljen projekat SAD-a i Izraela. Pogledajte samo sa kim ratuju, sa muslimanima i državama koje se granice sa Izraelom a koje gaje otvoreno neprijsteljstvo prema njemu i koje da nisu oslabljene ratovanjem sa ISIL-om bi sigurno reagovale na onaj genocid u Gazi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA