PATRIJARH IRINEJ: Kosovo je preče od Evrope!

- Jasno im je rečeno da država Srbija nikad ne sme dati saglasnost za otcepljenje i da moramo da očuvamo Kosovo i Metohiju u granicama Srbije, čak i po cenu da nikad ne uđemo u Evropsku uniju - kaže patrijarh srpski

  • 43
Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Patrijarh i Sinod SPC u odvojenim razgovorima sa predsednikom i premijerom Srbije poručili su državnom vrhu da se ne odriču Kosova i Metohije ni po cenu ulaska u Evropsku uniju.

- Jasno im je rečeno da država Srbija nikad ne sme dati saglasnost za otcepljenje i da moramo da očuvamo Kosovo i Metohiju u granicama Srbije, čak i po cenu da nikad ne uđemo u Evropsku uniju - rekao je u patrijarh srpski Irinej za "Vesti".

U poslednja četiri dana poglavar SPC imao je sastanke sa čelnicima srpske države. Prvo je uoči odlaska u Davos, patrijarhu na noge išao premijer Aleksandar Vučić, a juče i prekjuče to je učinio i predsednik Tomislav Nikolić.

NIKOLIĆ: Patrijarh Irinej i ja imamo bliske stavove o Kosovu!

- Mislim da su i Nikolić i Vučić negde svesni da bi upravo oni sa svojim imenom i prezimenom, kao ljudi na najodgovornijim funkcijama u državi, poneli krst da su se odrekli Kosova i Metohije, i to ne samo pred ovom generacijom Srba, već pred celom srpskom istorijom. Zato i traže podršku od nekih autoriteta koji još postoje u srpskom narodu, a među kojima je svakako patrijarh - kaže Vladan Glišić, član Starešinstva Pokreta Dveri.

- SPC je vitalno zainteresovana kako za opstanak Srba tako i za trajnu zaštitu svojih svetinja: manastira, hramova, imovine i kulturne baštine na KiM. Naše svetinje, kao žive zajednice živog naroda, vekovima su bile i ostale čuvari i svedoci duhovnog i kulturnog identiteta srpskog naroda i kao takvi moraju biti sačuvani za budućnost tako što će im se obezbediti poseban položaj, odnosno status u okviru budućeg sveobuhvatnog rešenja za KiM - rekao je "Vestima" patrijarh Irinej.

 (Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dorijan Grej

    24. januar 2015 | 11:35

    Kosovo je najpreče !!!!

  • Miroslav

    24. januar 2015 | 11:26

    Neka Irinej ide na Kosovo a mi ostali u eu. Dosta vise da prucaju u nase ime i sta mi zelimo

  • DD

    24. januar 2015 | 10:49

    TAČNO. VAŠA SVETOSTI. DAĆE BOG. ČUDNI SU PUTEVI BOŽJI.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA