OVO SU NAJSOČNIJE SRPSKE PSOVKE: Da li vas je sramota kad ih koristite?

Nije džaba svojevremeno Zinedin Zidan rekao: "Od svih psovki koje sam čuo igrajući fudbal najsočnije su turske, argentinske i srpske. Moje kolege iz ovih zemalja s takvim plezirom psuju da je ponekad milina slušati ih i gledati, naravno, ako nisu upućene meni"!

  • 10

Srbi je*u koga stignu i gde stignu. Tako barem kaže statistika prema kojoj važimo za narod sa najsočnijim psovkama na svetu...

Dobro, posle Mađara, Rusa i Španaca. No, znate nas! Važno je da smo prvi, pa tek posle pitamo šta je bilo "u igri"...

One komšije koje vam sabajle, onako u prolazu, umesto "dobrog jutra" opsuju koju, psovke verovatno smatraju jedinim rečima koje "nismo maznuli od drugih". Stručnjaci, pak, imaju nešto drugačije viđenje stvari, te ih definišu prema etimologiji reči "psovati" koja znači "govoriti kome kao psu".

U jednome se, međutim, obe strane  slažu: Jedan smo od najinventivnijih naroda kada je na tapetu kovanje novih psovki, a da nam pritom ne manjka ni onih arhaičnih, mahom "porodičnih" među kojima se po ličnom nahođenju najčešće pominju strine, ujne, majke i očevi.

Foto-ilustracija: sxc.hu/ross666 Foto-ilustracija: sxc.hu/ross666

ZABORAVLJENE PSOVKE: Oprem dobro, Sunce mu kalajisano, Idi u kupus...

- Pa, nije džaba svojevremeno Zinedin Zidan rekao: "Od svih psovki koje sam čuo igrajući fudbal najsočnije su turske, argentinske i srpske. Moje kolege iz ovih zemalja s takvim plezirom psuju da je ponekad milina slušati ih i gledati, naravno, ako nisu upućene meni"! - u prolazu nam dobacuje kolega sa sportske dok jurimo sagovornike na ovu temu.

Foto-ilustracija: Greatist.com Foto-ilustracija: Greatist.com

Prema rečima stručnjaka, među najsočnije srpske psovke ubrajaju se one "organske" (poput: "je*em ti srce krvavo", "dete ti je*em krvavo", "jetru ti poljubim krvavu", "je*em te u usta žvalava", "je*em te u oči ćorave", "je*em te u glavu glupu"), a na listu slobodno mogu da se smeste i one bizarne poput "je*i ježa u leđa",  ili "dabogda te majka prepoznala u bureku".

Jedna od najčešće korišćenih psovki, koja prilično realno deluje kada se izgovori, a tehnički je više nego neizvodljiva je "nabijem vas sve na ku*ac", dok među najpoznatije nekrofilske spada ona "mrtvu ti mamu je*em".

Foto: Freeimages.com/ross666 Foto: Freeimages.com/ross666

Među arhaičnim, takozvanim "paorskim" primat drže: "Jebem ti lebac", "jebo ti pas mater", "jebem ti i seme i pleme" i čuvena "oprem dobro".

Verovali ili ne ova potonja, samo na prvi pogled prilično pristojna psovka znači "nataći nekoga na muški polni organ", a zapravo je skraćenica za izjavu: "Oduprem se dobro (da ti ga što bolje nabijem)". "Oprem" je inače prvo lice prezenta glagola "odupreti", "osloniti se", a sama reč potiče iz pirotskog okruga i označava "nabijeni drveni klin sa širokim oblim vrhom". Nagađate na šta ovaj klin asocira... Dodajte tome da je svojevremeno uz "oprem dobro" stajalo i "gospođo", i dvosmisleno značenje je više nego jasno!

Printskrin: Youtube / novosadskatelevizija Printskrin: Youtube / novosadskatelevizija

Akademik i lingvista Ivan Klajn slaže se sa lektorkom RTS-a Olgom Babić da se "vazda" psovalo, ali i da je psovanje u poslednje vreme predaleko otišlo.

- Više se psovke ne upotrebljavaju samo pri izražavanju besa. Sve se češće, nažalost, čuju i u svakodnevnoj "prijateljskoj" komunikaciji. Izgleda da se oskudnost u životu prenela i na naš rečnik - objašnjava Babićeva za Telegraf dodajući i zašto su na meti psovača najčešće majka i organ iz kojeg dolazimo na svet.

- Mislim da se pomenuti pojmovi najčešće koriste baš zato što time onaj koji psuje ranjava svoju žrtvu u - najbolnije mesto. To je, valjda i cilj psovanja - da se neko povredi - kaže Olga navodeći da su pre dvadesetak godina muškarci itekako pazili na svoj rečnik u prisustvu devojaka.

Ilustracija: Naslovnice Ilustracija: Naslovnice

Danas ni izdaleka nije tako, a drugarsko čašćavanje psovkama sudeći po onome što imamo prilike da vidimo na ulici pada na svakom koraku.

Možda bi ovaj tekst najbolje bilo završiti onim što nam je rekao akademik Ivan Klajn.

- Nekada su psovke bile one čuvene iz stripova: "Sto mu gromova", "Boga mu", "Jelenskih mu rogova"... Pa, procenite sami koliko su se vremena promenila.

Procenite i ostavite u komentarima psovke za koje vi smatrate da su najsočnije.

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA