BRITANCI BESNI NA RUSE: Objasnite incident sa vojnim avionima!

Ruski avioni su primećeni u sredu iznad Lamanša, južno od Engleske, nakon čega su britanski lovci tipa "tajfun" uzleteli iz dve baze, u Engleskoj i Škotskoj

  • 29

Britanija je pozvala ruskog ambasadora u Londonu da "objasni incident" pošto su ruski vojni avioni primećeni u blizini britanskog vazdušnog prostora.

U saopštenju se navodi da su jučerašnji manevri deo pojačanog prisustva ruskih letelica van područja njihovih operacija.

- Iako ruski avioni nisu ušli u suvereni vazdušni prostor Ujedinjenog kraljevstva i sve vreme su proveli u pratnji aviona RAF-a (Kraljevske vazduhoplovne snage), oni su bili na interesnom području UK - navodi se u saopštenju.

Zato smo pozvali ruskog ambasadora danas da objasni incident - dodaje se u saopštenju, a prenosi AFP.

Ruski avioni su primećeni u sredu iznad Lamanša, južno od Engleske, nakon čega su britanski lovci tipa "tajfun" uzleteli iz dve baze, u Engleskoj i Škotskoj.

Printskrin: Youtube/Fay Pao Printskrin: Youtube/Fay Pao

Britansko ministarstvo odbrane je saopštilo da je reč o bombarderima "tupoljev Tu-95", poznatim po NATO klasifikaciji kao ruski "medvedi".

NATO je tokom prošle godine izveo više od 100 presretanja ruskih aviona, što je tri puta više u odnosu na 2013. godinu i to u trenutku povećanih tenzija između Zapada i Moskve zbog neslaganja oko krize u Ukrajini, naveo je Rojters.

Viši stručni saradnik Kraljevskog instituta za ujedinjene službe Elizabet Kvintana smatra da je ovaj poslednji incident "ipak neuobičajan" i da bi mogao biti povezan sa činjenicom da su britanske vlasti ove sedmice pokrenule zvaničnu istragu o smrti bivšeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinjenka, nekada žestokog kritičara Kremlja.

- Let vojne letelice u ili blizu suverenog vazdušnog prostora druge zemlje ukazuje na nezadovoljstvo ili, u najgorem slučaju, na agresiju - rekla je ona.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Soldier

    29. januar 2015 | 21:38

    Trenira brat Putin brzinu kojom bi ovi fasisti reagovali u slucaju stvarnog napada, ocigledna stvar za ljude koji se i malo razumeju, samo da krene nesto ode prvo to ostrvo svog zla na ovoj planeti :)) Zivi bili pa videli!

  • Miloš

    29. januar 2015 | 21:00

    Vala baš mi je milo, pa neka razmišljaju. Dosta su oni leteli iznad tuđeg neba!

  • Sergej Danilovič

    29. januar 2015 | 21:09

    Sreća ovih fašista sa zapada sto je IMPERATOR sikirantan pa se jako nasekirao zbog ovog događaja pa eto.nece više .obećao je.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA