Hoće li Srbija biti proglašena krivom za genocid u Hrvatskoj? Odluka je sutra!

Izgledi da sudska odluka bude po hrvatskoj meri je mala, budući da je Međunarodni sud pravde 2007. presudio da je u Bosni i Hercegovini genocid počinjen, ali samo u Srebrenici u julu 1995. kad je vojska Ratka Mladića navodno pobila oko 8. 000 Bošnjaka

  • 43

Predsednik Međunarodnog suda pravde (ICJ) Peter Tomka, sutra u 10 sati ujutru obavestiće javnost o sudskom epilogu priče o navodnom genocidu koji su Srbi počinili u Hrvatskoj.

Kako god da je ovaj sud presudio, njegova odluka je konačna, jer protiv presuda ovog suda ne može biti uložena žalba.

Hrvatska tužba protiv Srbije da je počinila genocid kad je 1991. napala Hrvatsku direktno tenkovima JNA poslatim na Vukovar i indirektno novcem i oružjem koje su Miloševićevi agenti slali pobunjenim Srbima, biće tek druga tužba za genocid pred ovim sudom.

Hrvatska za tužbu protiv Srbije potrošila 3.7 miliona evra

Izgledi da sudska odluka bude po hrvatskoj meri je mala, budući da je Međunarodni sud pravde 2007. presudio da je u Bosni i Hercegovini genocid počinjen, ali samo u Srebrenici u julu 1995. kad je vojska Ratka Mladića navodno pobila oko 8. 000 Bošnjaka.

Argumenti hrvatskih advokata, koje su pred sudom izneli u martu prošle godine, bili su da je "sistematičnost i raširenost zločina dokaz da do njih nije došlo slučajno ni neplanski", kao i da su "zločini na Ovčari, Veleprometu, u Škabrnji i Saborskom jasan dokaz postojanja genocidne namere".

Foto: Wikipedia/Vincent van Zeijst Foto: Wikipedia/Vincent van Zeijst

Hrvatska neće povući tužbu za genocid

Srbija, u skladu s ranijom presudom Međunarodnog suda pravde, negira da je odgovorna za zločine počinjene do 27. aprila 1992. podsećajući da je tada bila deo socijalističke Jugoslavije.

Još jedna stvar koju Hrvatska zamera Srbiji su srpske protivoptužbe da je Hrvatska kriva za genocid nad hrvatskim Srbima u Oluji, zločinačkoj akciji smišljenoj s ciljem da se srpsko stanovništvo protera.

ISTORIJA NAŠIH GENOCIDA: Sve o međusobnim tužbama Srbije i Hrvatske

Insistirajući na tome da se ništa slično nikad nije dogodilo, Hrvatska redovno podseća da je Haški tribunal u postupku protiv generala Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka odbacio ovakve optužbe.

(Telegraf.rs / Izvor: Jutarnji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bonaparta3

    2. februar 2015 | 11:55

    Budu li sudili po pravu i pravdu, ako je Nemačka osuđena za konc.logore i sve zločine koje su počinili. Setiće se valjda da je konc.logor za vreme rata bio još samo u Hr.i da je proterivanje 200.000 ljudi iz Knina i krajine isti proces po kojem je proglašen genocid u Srebrenici onda se zna ko je kriv za ratne zločine. Treba li još prostih dokaza,bombardovanje avionima izbeglica,fizičko maltreiranje,psihičko maltretiranje...

  • Mila

    2. februar 2015 | 11:05

    Ako je pravde nece.Po pravdi ipravu Hrvatska bi konacno trebala biti osudjena za sve genocide do sada.

  • топлистанадреалиста

    2. februar 2015 | 11:12

    Колико људи треба да стреља 8000 људи? Колико времена? Колико камиона да транспортује лешеве? Колико њуди је радило на укопавању тиx људи.....зашто се то фино не истражи и не утврди истина...да се разумијемо јесте стрељано 1000-1200 људи и зна се ко је то урадио и зашто и пошто, кривце треба казнити, али лупати број од 8000 људи је бесмислица!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA