CRNA STATISTIKA: Zašto se Srbi sve više ubijaju?

U Srbiji je samo od početka 2015. godine zabeležen veliki broj samoubistava, a njihov porast se beleži i poslednjih nekoliko godina. Pozadinu treba tražiti u ekonomskim, porodičnim i brojnim drugim problemima

  • 25

Da li smo emotivno istrošeni, nedovoljno jaki ili jednostavno toliko očajni, pa da beg od stvarnosti tražimo u samoubistvu? Činjenica je da su stupci crne hronike ispunjeni vestima o ljudima koji se svakodnevno odlučuju na ovaj korak.

Šta može čoveka da natera na ovaj očajnički potez? Razloga je mnogo, bezbroj, ali da li je ijedan problem vredan toga?

U Srbiji je samo od početka 2015. godine zabeležen veliki broj samoubistava, a porast se beleži poslednjih nekoliko godina.

Svaki individualan slučaj iza sebe ima pozadinu, ali obično se pretpostavlja koja vrsta problema primora čoveka da digne ruku na sebe.

Antropolog Bojan Jovanović za Telegraf kaže da je svaki slučaj individualan i da je teško uopštavati.

Foto-ilustarcija: Freeimages/wildan Foto-ilustarcija: Freeimages/wildan

- Sreću svi mi doživljavamo na tipiziran način, a kada smo nesrećni to uvek iskazujemo na različit način. Iza svake lične tragedije pojedinca se potvrđuje to pravilo - kaže Bojan Jovanović.

On dodaje da ako bismo želeli da ustanovimo koji su to razlozi koji najčešće nagnaju pojedinca da digne ruku na sebe, morali bismo dodatno da istražimo.

Ono što je svakako najzastupljenije može da se podvede pod problem socijalnog statusa, ekonomske situacije, ili neki drugi problemi.

Naš sagovornik ističe da je u pojedinim krajevima Srbije, poput Vojvodine, broj samoubistava i njihova učestalost povezan sa klimatskim uslovima. On dodaje, da je u određenom delu godine kod Vojvođana zastupljena depresija.

Foto: Foter/Flickr/theIMEU Foto: Foter/Flickr/theIMEU

Prema njegovom mišljenju, naglom porastu broja samoubistava doprinosi i dužničko ropstvo, psihološki momenti, kao i razna lična razočaranja.

- Svakim "skokom sa zgrade" pojedinac iskazuje svoju ličnu tragediju - zaključuje Jovanović.

Psihoterapeut Zoran Milivojević kaže da je svaki slučaj samoubistva individualan i da do njega najčešće dolazi u slučajevima kada pojedinac proceni da je njegov život nepodnošljiv.

- Mnogo je razloga koji ljude mogu da nagnaju na to da dignu ruku na sebe. Ljudi ne bi smeli da uslovljavaju pravo na život jer je ono bezuslovno. Do ovog čina dovode ljubavni, porodični, ekonomski, ali i mnogi drugi problemi - ističe Milivojević.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Ambro Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Ambro

On kaže da se mnogi nažalost vezuju za rokove i ako do određenog trenutka, na primer Nove godine kao novog početka, ne uspeju da reše svoj problem, onda se odlučuju na ovaj očajničlki potez. Naš sagovornik ovim pravda i veliki broj samoubistava koja su zabeležena u januaru ove godine.

- Siromaštvo je kao jedan od najčešće navođenih razloga samoubistava i samim tim pad kvaliteta života. Sve dok se čovek nada da će biti bolje, odoleva, ali čim shvati da nema izlaza, odlučuje se na ovaj korak - nastavlja Zoran Milivojević.

Psihoterapeut Milivojević ističe da je glavni okidač samoubistava samoprezir i da porast broja samoubistava ukazije na nešto što bi moglo biti društveno uslovljeno.

- Ako je nastupio porast slučajeva samoubistava vrlo je moguće da varijablu koja dovodi do toga treba povezati sa društvenim okolnostima - završava Milivojević.

(J. Tetiković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Karadjordje

    16. februar 2015 | 08:51

    Imaju 4 zajedničke stvari: bedan život, loša budućnost i nezainteresovanost društva da sistemski reaguje na pojavu i nepostojanje odgovornosti u državi. Svaka čast spasiocima.

  • yugo

    16. februar 2015 | 03:45

    Poslednjih dvadeset i pet godina živimo u krajnjoj bedi i neizvesnosti i po svemu sudeći sledećih dvadeset ili trideset godina neće doneti nikakav boljitak,što se da videti iz priloženog...i pored svih garnitura vlasti boljitka nema...Evropa je ispunila kvotu i ne primaju više nikoga...tako da ko uspe da pobegne možda je uspeo ko ne pobegne prekrati muke sebi i to je to.

  • Zvrk

    16. februar 2015 | 04:26

    Zbog blagostanje i predivnih promena. Mi smo narod koji je temperamentan. I kada mu ubaciš sistem kontrole i nametneš poslušnost. To je otprilike isto kao da mu staviš okove i okačiš omču oko vrata. Imaš poslušnog, plašljivog i pre svega primitivnog naroda koji podsećaju na mrave. Za velike zajednice to dodje kao plus ali za male narode to je ubuitačno. Ali mi nismo takva vrsta i što nam se bude više namećala pravila mnogobrojnijih tj "velikih" ovoga će biti sve više i više. To se dobro manifestuje izopačenošću dogadjaja o kojima čitamo po novinama od silovanja, brutalnih ubistava itd. Ma šta današnji psiholozi pokušavali da skrenu pažnju da je to nešto što nema veze sa celokupnim preobraćanjem naroda već sa internim načinom života kao npr ekonomija, očaj prema budućnosti, teška situacija u porodici i mnoštvo negativnih kao slučajnih dogadjaja. Ovo je jedini i glavni uzrok toga. Naravno ko malo šire gleda sagledavajući činjenice i same rezultate. A rezultati se vide.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA