DA LI ĆE BENZIN KOŠTATI 300 DINARA? Stručnjaci predviđaju nagli skok cene nafte!

Ako ne ulažemo u naftu i gas, u budućnosti ćemo videti cene veće od 200 dolara, tvrdi Abdula El Badri, generalni sekretar Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC)

  • 16

Naftno tržište se trenutno fokusira na pronalaženje rešenja za cene nafte, Međutim, generalni sekretar Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) Abdula El Badri tvrdi da je vrednost nafte već dotakla dno.

On već vidi mogućnost da cene nafte porastu do 200 dolara po barelu u budućnosti. Nažalost, nije jedini koji vidi povratak trocifrene cene nafte.

Prema generalnom sekrtaru OPEC-a, naftno tržište ne treba da traži da padne vrednost nafte, jer je već samo tržište na dnu. El Badri ne tvrdi da će OPEC spasiti tržište nafte tako što će povući prethodnu odluku o održavanju stabilne prizvodnje.

Umesto toga, on vidi naftno tržište kao samokorigujeće, s obzirom na to da su naftne kompanije napravile duboke rezove u potrošnji, koje će na kraju dovesti do nižeg rasta proizvodnje.

El Badri navodi da industrija rizikuje buduće zalihe nafte zbog nedovoljnog ulaganja danas. Nedovoljno ulaganje dovodi do nestašice.

- Ako ne uložite u naftu i gas, u budućnosti ćemo videti cene veće od 200 dolara - tvrdi on.

Foto: Ilustracija / AP/Tanjug Foto: Ilustracija / AP/Tanjug

Iako nije dao jasan vremenski okvir, napomenuo je korelaciju koja postoji između investicija i buduće proizvodnje.

To je zato što proizvodnja nafte opada i naftne kompanije moraju da investiraju u nove proizvode ne samo kao zamenu za ovaj pad proizvodnje, već i da ponude nove proizvode kako bi ispunile rastuću potražnju. Međutim, naftne kompanije nerado ulažu u nove proizvode zbog pada priliva novca.

Ovo predstavlja problem jer se procenjuje da se naftna polja širom sveta smanjuju za 5 odsto godišnje. Kako bi nadomestili ovaj problem, naftne kompanije će morati da proizvedu oko 200 miliona barela nafte naredne decenije.

(Telegraf.rs / Izvor: Money.cnn.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Paltron

    6. februar 2015 | 15:46

    Ja sad sipao za hiljdu dinara plina,za svaki slucaj.

  • Don

    6. februar 2015 | 15:36

    Da li ce plate biti prosecno 2000e?

  • Sredoje Dobroćudni al'Mudri Lala

    6. februar 2015 | 15:19

    Dabome, uopšte se ne jedim, da nam živi BuS-PluS al' sa njim i Komunalci...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA