Ministri finansija Grčke i Nemačke NE MOGU DA SE SLOŽE ni oko toga da se NE SLAŽU (FOTO)

Nemački ministar je nakon razgovora sa grčkim kolegom izjavio da njih dvojica imaju različite stavove, ali da su se složili da se ne slažu u tome da je trenutno pravo vreme za otpis dela grčkog duga

  • 3

Ministri finansija Grčke i Nemačke Janis Varufakis i Volfgang Šojble na današnjem sastanku u Berlinu nisu mogli da se slože čak ni u tome da se ne slažu u mišljenjima o restrukturiranju grčkog javnog duga i obustavi mera štednje.

Šojble je nakon razgovora sa grčkim kolegom izjavio da njih dvojica imaju različite stavove, ali da su se složili da se ne slažu u tome da je trenutno pravo vreme za otpis dela grčkog duga, prenosi Rojters.

Varufakis je, međutim, naveo da se "nisu složili čak ni u tome da se ne slažu", dodajući da nisu razgovarali o rokovima za otplatu grčkog duga niti o eventualnom rezanju duga, već samo o predlogu programa za premošćavanje koji bi trajao do maja.

- Nisam mogao da sakrijem sumnju u to da neke od predloženih mera ne idu u odgovarajućem pravcu - rekao je Šojble, koji je Atini ponudio pomoć u jačanju poreskog sistema, navodeći da su neke od mera nove grčke vlade koje idu u dobrom smeru oporezivanje bogatih i borba sa korupcijom.

Foto:AP/Tanjug Foto:AP/Tanjug

Varufakis je poručio da će Grčka učiniti sve što je u njenoj moći da izbegne bankrot, dodajući da je uveren da će Atina i njeni partneri postići rešenje da bankrot Grčke više ne bude tema o kojoj se priča.

Grčki ministar navodi da je vladi u Atini potreban program za premošćavanje do kraja maja, da bi se obezbedilo vreme za pregovore o novom sporazumu sa Evropskom centralnom bankom (ECB), EU i Međunarodnim monetarnim fondom.

Kamatne stope na grčke 10-godišnje obveznice su jutros porasle iznad psihološke granice od deset odsto, dok su glavni indeksi Atinske berze izgubili preko devet odsto vrednosti, nakon što je ECB odbila da prihvati grčke obveznice kao garancije za pozajmice komercijalnim bankama.

Grčke banke i dalje mogu doći do sredstava preko evropskog programa Hitna pomoć za likvidnost (ELA), kojim rukovodi grčka centralna banka, ali po znatno višim troškovima po banke. Kamatna stopa na pozajmice iz tog programa iznosi 1,55 odsto u poređenju sa 0,05 na redovono finansiranje ECB.

Foto:AP/Tanjug Foto:AP/Tanjug

ECB odobrila pomoć grčkim bankama do 60 milijardi evra

Evropska centralna banka (ECB) dozvolila je danas centralnoj banci Grčke da nacionalnim bankama dodeli sredstva u iznosu do 60 milijardi evra iz hitnog fonda za očuvanje likvidnosti (ELA), piše nemački list "Velt" pozivajući se na neimenovani izvor iz centralne banke.

ECB je dan ranije odbila da prihvati grčke obveznice kao kolateral za pozajmice komercijalnim bankama, prebacujući tako teret na centralnu banku u Atini koja sada mora da finansira kreditore sa sredstvima iz programa ELA, javlja Rojters.

Ova odluka znači da će Grčka centralna banka morati da obezbedi bankama dodatne desetine milijardi evra iz tog programa u narednim nedeljama, prenosi Rojters, i podseća da Upravni savet ECB može ograničiti isplatu sredstava iz tog fonda uz dvo-trećinsku većinu glasova.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PROROK CUPAVAC!

    6. februar 2015 | 06:52

    Zakuvace svabe Grcima corbu, samo gledajte! Pa ne podrzavaju oni albance dzabe, sve ima to svoje! Kad neko nije dobar tu su balkanska crno crvena....

  • DD

    6. februar 2015 | 07:30

    EVROPO. BUDI SE. RASPAD VAM JE NEMINOVAN.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA