TUGA: "Čovek bez lica" kremiran o trošku države, niko mu nije došao na sahranu!

Aleksandar Krneta, beskućnik koji je proteklih meseci u Domu za stara lica umirao od raka, kremiran je danas na "Lešću" bez ispraćaja

  • 26

U zemlji u kojoj je moguće da pacijenta s malignim oboljenjem lekari vrate na ulicu jer nema zdravstvenu knjižicu, što se dogodilo "čoveku bez lica" Aleksandru Krneti, dostojanstven ispraćaj na onaj svet, baš kao i Hipokratova zakletva, vrlo je relativna stvar.

KLINIČKI CENTAR O TOME ZAŠTO NIJE PRIHVATIO ČOVEKA BEZ LICA: Nismo mi socijalna ustanova?!

Kad je reč o onima koji su sticajem okolnosti svoj život morali da nastave tako što mesto za spavanje traže na ulici, a obroke po kontejnerima, ne postoji sahrana, već samo kremacija, i to ekspresna, kako se stručno naziva.

UMRO U MUKAMA: "Čovek bez lica" izgubio bitku s rakom

Ova procedura podrazumeva kremaciju bez ispraćaja, a obavlja se prema radnom rasporedu groblja.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- Nakon kremacije, posmrtni ostaci se presipaju u urnu, a potom se pepeo iz nje posipa u "Vrtu sećanja", posebno određenom mestu na kom se vrši rasipanje pepela kremiranih posmrtnih ostataka. Raspored polaganja urne u grobno mesto ili posipanje praha, određuje se u dogovoru sa srodnicima preminulog, a u slučaju beskućnika, najčešće zavisi od dinamike rada našeg preduzeća - objašnjava Danilo Bjelica, rukovodilac groblja "Lešće".

Prema njegovim rečima, beskućnici uglavnom nemaju nikoga ko bi bio zainteresovan za vreme i mesto spaljivanja njihovih posmrtnih ostataka, pa se ono obavlja na način koji je regulisan tako da je prisustvo bilo koga ko nije zaposlen na groblju - nedozvoljeno.

TUŽNA ŽIVOTNA PRIČA ČOVEKA BEZ LICA: Proterali ga iz Hrvatske zato što je Srbin! (FOTO)

Aleksandra Krnetu u Domu za stara lica posećivao je samo mladić koji ga je odveo kod lekara, a potom i smestio u dom u Kumodraškoj, nakon što ga je u izuzetno teškom zdravstvenom stanju slučajno video na ulici.

PRETUŽNO: Čovek bez lica umire, živi izolovan iza paravana (FOTO)

Kod nesrećnog čoveka nije dolazio niko od navodnih prijatelja, a jedan njegov rođak pojavio se tek kad je saznao da je Aleksandar preminuo, i to da bi preuzeo njegova dokumenta.

PRIJATELJI BESKUĆNIKA BEZ LICA: Klečao je na kamenju kako bi ga nos manje boleo (FOTO)

Posipanje posmrtnog pepela ovog beskućnika biće izvršeno narednih dana, onda kada to bude predvidela birokratija, koja ga je i ubila.

(Jovana Babić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA