Memedović ovaj put nije izvadio penis, ali je ponovo zapalio društvene medije! (VIDEO)

Ekipa emisije "Sasvim prirodno" napravila je eksperiment i probala da okupi što više gradske dece i da ih bez roditelja izvede, najpre u jednu seosku sredinu, a zatim i u potpunu divljinu. Šokiraće vas njihovi zaključci

  • 7

"Gradska deca imaju jednu "dijagnozu" a to je nedostatak prirode".

Ovim rečima svoje gostovanje u jutarnjem programu RTS započeo je Jovan Memedović, autor i voditelj emisije "Sasvim prirodno".

- Dokazano je da nedostatak prirode prouzrokuje nedostatak pažnje za učenje, deca nemaju samostalnosti, oskudni su u komunikaciji. Sve to prouzrokuje fizičke nedostatke, loše držanje tela, ravne tabane, nedostatak imuniteta i sklonost alergijama. Deca koja ne idu u prirodu ostaju neaktivna i samim tim nema stimulacije, nema prirodnog iskustva i nema praktičnog učenja - tvrdi on.

Roditelji osećaju tu problem i onda brže-bolje šalju decu na neke sportove, ali to nije to – deci treba priroda. Mi smo biološka bića i tek kada smo u prirodi, onda smo ono što jesmo.

SKANDAL NA RTS: Jovan Memedović izvadio penis pred "Slagalicu" (VIDEO)

Ekipa emisije "Sasvim prirodno" napravila je eksperiment i probala da okupi što više gradske dece i da ih bez roditelja izvede, najpre u jednu seosku sredinu, a zatim i u potpunu divljinu.

- Planirali smo da to traje tri dana i odmah smo imali nekoliko problema, zbog toga što roditelje NE ŽELE da puste svoje dete tek tako u divljinu – plaše se, imaju strahove. Jednostavno, opšti stav roditelja je prezaštićivanje.

- Ne, on će se prehladiti. Ne, on može da se ogrebe, ili da se ne znam šta desi - govorili su roditelji.

Dr Ranko Rajović u jednoj epizodi svoje emisije koju je ovom prilikom najavio, Memedoviću u povezivanju dece s prirodom pomažu poznati dečji pisac Uroš Petrović i dr Ranko Rajović, predsednik Mense za Srbiju:

- Ovaj program nisam izveo sam, postoje ljudi koji se na isti način ovim bave – dr Ranko Rajović i dečji pisac Uroš Petrović zajedno rade na tome, drže neke radionice po predškolskim ustanovama i na drugim mestima, ubeđujući roditelje i vaspitače da deci treba priroda.

MEMEDOVIĆ ŠOKIRAO CEO SVET: Nakurnjak stigao do britanskih medija!

Dr Rajović objašnjava koliko nedostatak prirode štetno utiće na decu.

- Mi imamo u Srbiji svako drugo dete od pest godina s poremećajem fine motorike, ravni tabani kod 70% dece, usporeniju akomodaciju oka. Kad se sve to sabere, imamo problem u školi. Jer kada to dete krene u školu, ne može da čita duže od deset minuta jer ima poremećaj koncentracije, ne može da piše kako treba i ti problemi kasnije se mnogo, mnogo teže rešavaju. Zato je važno da dete upravo u tim privm godinama života, od sedme-osme do dvanaeste bude što češće u kontaktu sa prirodom - kaže dr Rajović.

Foto: Facebook/Sasvim-Prirodno-Jovan-Memedovic-Official Foto: Facebook/Sasvim-Prirodno-Jovan-Memedovic-Official

- Fizički razvoj i mentalni razvoj su usko povezani, jedno bez drugog jako teško idu. Poznato je i da se bolje razmišlja dok se šeta - objašnjava Uroš Petrović, koji je u pauzama fizičkih napora deci postavljao zagonetke i mozgalice - rekao je Uroš Petrović, pisac.

- Sve se tako lako rešava kad izvedete decu u prirodu. Oni su vam tu, možetre da ih posmatrate, da ih usmeravate, da reagujete.“ objašanjava Memedović, zabrinut zbog toga što roditeljski strahovi otuđuju decu od prirode: „Pazeći na svoju decu roditelji odlaze u krajnost – promaja, insekti, boje se čak i da će ih napasti vukovi ili medvedi.

Zbog tog otuđenja, nije uopšte bilo lako pronaći decu čiji roditelji bi pristali na ovu avanturu, kaže Ranko Rajović:

- To su gradska deca, ali ovo su znatiželjna deca i hoće da idu i žele da isprobaju, ali smo imali problem kad smo pravili grupu što neka deca neće da čuju da dođu, da spavaju u šatorima. Tu su bube!, Možda će da padne kiša!, Šta će da jedu?!. Retko je videti danas decu da hodaju bosa, o ovde u divljini su po ceo dan bosonogi.

- Roditelji, pa to su vaša deca! Nemojte ih zatvarati, ništa im se neće desiti u prirodi. Njima treba potpuna sloboda – ne jedan letnji raspust i nekoliko dana, već pokušajte da to bude cele godine. Nedostatak prirode nije bolest, ali jednog dana to postaje velika nesposobnost i nemogućnost da bilo šta privrede. Sutra, daleko bilo, država će nam biti prepuna ovakvih ljudi, a na to treba da pazimo!“ upozorio je Jovan Memedović na kraju svog gostovanja.

(Telegraf.rs / Izvor: Detinjarije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Andjelija

    6. februar 2015 | 17:46

    Joca je car.Ne propustam ni jednu njegovu emisiju.Covek je simpatican, svaka emisija za sebe poucna.Bravo. Joco!

  • SRBIJA N

    7. februar 2015 | 12:47

    Najbolji voditelj na svetu Memedovic svaka mu cast potpuno prirodan gde nista ne glumi.

  • Žarko

    6. februar 2015 | 21:29

    Slažem se u potpunosti,živim preko puta skole u kojoj idu deca i imaju po 12 godina a kada bacite loptu ka njima ona odskoci i udari ih u glavu jer ne uspeju da je uhvate. ŽALOSNO kao i mnogo toga u srbiji ali je ovde ubeđenje da ako želide nesšto drugacije od ostalih da radite uvek naiđete na osudu i podsmeh !!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA