NEPLODNOST, UPALA MOZGA, PREVREMENI POROĐAJ: Ovo su dečje bolesti koje izazivaju komplikacije kod odraslih!

Boginje spadaju u grupu zaraznih bolesti i njih karakterišu osip na koži, crvenilo kože, kao i povišena temperatura. Dok kod dece boginje uglavnom prođu s blažim simptomima, kod odraslih boginje prate visoka temperatura, veće promene na koži, a mogu da se jave i bakterijske komplikacije

  • 14

Dečje zarazne bolesti, poput malih boginja, zauška i varičela, mogu da izazovu velike komplikacije kod odraslih osoba koje ih nisu preležale u detinjstvu. Posledice dečjih bolesti su daleko veće kod odraslih osoba, a u nekim slučajevima je neophodno bolničko lečenje.

Boginje spadaju u grupu zaraznih bolesti i njih karakterišu osip na koži, crvenilo kože, kao i povišena temperatura. Dok kod dece boginje uglavnom prođu sa blažim simptomima, kod odraslih boginje prate visoka temperatura, veće promene na koži, a mogu da se jave i bakterijske komplikacije.

Ukoliko se deca zaraze boginjama, postoje šanse da će ih i roditelji dobiti od njih. Lekari upozoravaju da osip na koži mora da se proverava kod lekara, jer odrasli ponekad pomisle da je u pitanju alergijska rekacija, a u stvari su zaraženi boginjama.

Male boginje ili morbili kod odraslih bolesnika mogu dovestim do povećane vrednosti transaminaza, dok rubeola, odnosno crvenka, može da izazove velikh problema trudnicama.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Virus je veoma teratogen, iako rubeola ima laku kliničku sliku i može da izazove komplikacije u trudnoći. Ova bolest izaziva komplikacije kod fetusa, a rubeola može dovesti do komplikacija u prva tri meseca trudnoće koje izazivaju prevremeni porođaj.

Zauške takođe izazivaju velike komplikacije kod odraslih, a podjednako loše utiče na oba pola i može da dovede do neplodnosti. Kod muškaraca zauške mogu da izazovu oticanje testisa, a u nekim slučajevima i neplodnost.

Foto: Flickr/Sanofi Pasteur Foto: Flickr/Sanofi Pasteur

Ovčije boginja, odnosno varičele, isto izazivaju loše zdravstveno stanje kod odraslih, pa je u nekim slučajevim neophodno bolničko lečenje. Komplikacije koje izazivaja varičela dovode do teške upale pluća, upale mozga ili bolova u zglobovima.

Vakcinacija protiv ove bolesti se preporučuje ženama koje planiraju trudnoću, a nisu peležale ovčije boginje. Ukoliko trudnica dobije varčelu u trudnoći može da dobije tešku upalu pluća, koja loše utiče na bebu. Ukoliko trudnica dobije varičelu pred kraj trudnoće, postoje šanse da dete kad se rodi ima ovčije boginje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Profesor.Biologije

    13. februar 2015 | 08:50

    Virusi i bakterije žive u harmoniji sa našim telom, kada količina bioenergije u u telu opadne onda nas napadaju i osećamo simptome bolesti

  • sone

    14. februar 2015 | 01:53

    neverovatno koliki pritisak ovog nazovi lobija farmaceutske mafije,svaki dan ce nas zasipati kako i zasto je dobro vakconisati decu a nikako neidu u smeru da kazu kao u 18 eu zemalja ko hoce moze ko nece nemora nego sire neistinu jer dosta naroda je informisano sto se tice vakcina i normalno da je strah zavladao a i sami kazu vakcina nije za ceo zivot pa cemu onda vakcine pogotovo mmr gde se pojavljuju razne bolesti od istih.procitajte sudjenje u italiji gde je sud doneo odluku da su deca obolela od mmr vakcine,odstete necu da spomonjem jer sta roditelji trebaju da prezive sa takvom decom to nemoze niko da plati.

  • Realnost

    13. februar 2015 | 10:32

    Koja propaganda vakcino-lobija! Koja je ovo histerija nastala! Opala im prodaja pa sad na sve nacine propagiraju! Sramotno! Nije ovo problem vise politicara, vec i medicine kao nauke! Mnogi su zatucani u svoje dogme i ne vide izvan "kutije"! Vakcine stite od jednih bolesti, al zato stvaraju plodno tle za razne alerenske reakcije, kao i problemi sa respiratornim sistemom! Jer bolesti prehlade nisu posledica toliko virusa koliko je posledica nacina zivota, virusi su tu samo okidaci! Prehladom se cistimo od toksina i to je blagoslov! Jer bolje da ode na sinuse ili kijavicu nego da posle bude problema na vitalnim organima! I cudimo se sto je povecan broj kancera, secerne bolesti i slicnih bolesti.. to je sto mi lecimo posledicu, a ne uzrok! Prijatno!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA