Nagrada Nišvila za životno delo - majstoru džeza Jovanu Maljokoviću! (FOTO)

Poznati beogradski džez saksofonista Jovan Maljoković će 13. avgusta ujedno i proglasiti Nišvil 2015. - otvorenim

  • 0

Jovan Maljoković - poznati beogradski džez saksofonista, kompozitor i aranžer i umetnički direktor Valjevskog džez festivala - ovogodišnji je dobitnik Nagrade za životno delo koju dodeljuje Nišvil džez festival. Njemu će nagrada biti uručena prvog dana festivala. Po tradiciji - da umesto ministara kulture ili političara, Nišvil otvaraju aktuelni dobitnici Nagrade za životno delo - Maljoković će 13. avgusta ujedno i proglasiti Nišvil 2015. - otvorenim.

Jovan Maljoković je rođen u Valjevu, 27. januara 1943. godine. U rodnom gradu završio je gimnaziju i muzičku školu. Na takmičenju muzičkih škola Srbije osvojio je tada prvo mesto kao najbolji klarinetista.

Po dolasku u Beograd, 1961. godine, upisuje Filološki fakultet (Odsek za jugoslovensku i svetsku književnost) i srednju muzičku školu "Petar Slavenski".

U to vreme glavno stecište beogradskih džezera je bio klub "Euridika" na Vračaru. Tu su svirali Vasilije Beloševic, dr Miša Radisavljević, Rade Milivojević - Nafta, Saša Radoičić…

- Imao sam veliku sreću što sam mogao da sviram sa takvim majstorima i da ujedno stičem velika znanja od njih - kaže Maljoković.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Ubrzo nakon toga, stiže jedan veoma važan poziv od Vladimira Vitasa i Nade Knežević za gostovanje u Norveškoj i Švedskoj. Maljoković odlazi na tu turneju zajedno sa Miodragom Todorovićem. Sledećih meseci turneja se nastavlja po Zapadnoj Nemackoj, po klubovima sa isključivo američkom publikom. To će biti jedna od stilskih prekretnica u Maljokovićevom poimanju džeza.

Šest godina kasnije, vraća se u Beograd i osniva Jovan Maljoković Sextet. Odmah kreću snimanja sasvim nove i sveže muzike, kakva se tada kod nas još nije svirala.

U najpopularnijoj džez emisiji, takmičarskog karaktera, koju je na TV Beograd vodila Ildi Ivanji, Maljovićev Sextet osvaja prvo mesto i njegovi snimci počinju sve više da se emituju na radiju i televiziji.

Negde u to vreme stiže još jedan važan poziv - od Mladena Mazura, za nastup na čuvenom Ljubljanskom festivalu na Križankama. Tu Maljoković nastupa sa velikom italijanskom zvezdom na alt saksofonu Edijem Busnelom. Proglašeni su tada za najbolji bi-bap sastav. Članovi tog sastava bili su i Milos Krstić (klavir), Mihailo Blam (kontrabas) i Miodrag Đino Maljoković (bubnjevi).

Foto: Promo / Nisville Jazz Festival Foto: Promo / Nisville Jazz Festival

Potom, Maljokovic sa Milošem Petrovićem i njegovom grupom Jazzy odlazi na West - Ost Jazz Festival u Nirnbergu. Po povratku snimaju album "Beogradski tango", koji ce biti proglašen džez albumom godine u Jugoslaviji.

Usledila je još jedna značajna saradnja - sa Lalom Kovačevim i njegovim sastavom Balkan Impressions, sa kojim Maljoković obilazi gotovo sve evropske džez festival, a Lalin album na kojem je Maljoković bio solista biva proglašen za album godine.

Maljoković je nastupao na 16 velikih turneja po SSSR-u i tada odsvirao više od 500 koncerata sa zvezdama tog vremena - Radmilom Karaklajić i Đorđem Marjanovićem. Maljoković je nastupao i na velikoj evropskoj turneji svetske zvezde Ivana Rebrova.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Jedno veliko iskustvo u Maljokovićevoj karijeri bila je i četvorogodišnja saradnja sa Goranom Bregovićem i njegovim Orkestrom za svadbe i sahrane. Sa svojim orkestrom - Balkan Salsa Band-om, Maljoković je nastupao na svim domaćim i brojnim džez festivalima u Evropi, kao i na Kubi.

Jedan je od najplodnijih džez autora u Srbiji. Do sada je objavio deset autorskih albuma. Muzika koju svira je veoma prepoznatljiva. To je fini spoj džeza i tradicionalne muzike.

Od svog prvog albuma koristio je balkansku muziku u džez kompozicijama.

- Etno muzika je naročit vid komunikacije među raznolikim kulturama. To je mogućnost za ljude širom sveta da se bolje razumeju. Kao što svaka regija ima svoju specifičnu kuhinju, ona ima i svoj specifičan "muzički sos" - rekao je Maljoković u jednom intervjuu.

Jovan Maljoković i njegov Balkan Salsa Band predstavljali su Srbiju na brojnim evropskim džez festivalima. Izdvajaju se nastupi na Rottweil Jazz Festivalu (Nemačka), Festivalima kultura u Beču i Luksemburgu, Festivalu Django Reinhardt (Francuska) i, naravno, na prestižnom Montreux Jazz Festivalu (Švajcarska), gde je oko 2000 ljudi kraj koncerta dočekalo na nogama. Godine 2004. Balkan Salsa Band je predstavljao SCG u muzičkom programu Olimpijade u Atini.

Maljoković je jedan od osnivača i umetnički direktor Valjevskog džez festivala koji traje već trideset godina i jedini je u Srbiji koji okuplja isključivo domaće džez muzičare. Gotovo svi značajniji džez muzičari iz bivše Jugoslavije nastupali su na ovom festivalu.

Maljoković je svirao na brojnim albumima naših poznatih pop i rok izvođača. Oliver Mandić, Zdravko Čolić, Bijelo dugme, Vampiri, Piloti... Komponovao je muziku za pozorište i televiziju, a i danas je, sa nesmanjenim žarom aktivan na kulturnoj sceni Srbije.

Trenutno priprema novi album.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA