• 19

SKANDAL: Fond za humanitarno pravo umanjuje broj poginulih Srba u bombardovanju!

Zamenica izvršne direktorke Fonda za humanitarno pravo Marijana Toma tvrdi da je broj žrtava NATO bombardovanja Srbije preuveličan i da je, prema istraživanju te organizacije, za 78 dana rata poginulo nešto manje od 760 ljudi!

 • 19

Na skupu Centra za evro-atlantske studije (CEAS), Toma je rekla da je od 24. marta do 9. juna 1999. godine od posledica dejstva NATO avijacije poginulo 758 ljudi, od čega 267 u centralnoj Srbiji, deset u Crnoj Gori a ostali na Kosovu i Metohiji.

Prema njenim rečima, oko 450 su bili civili a oko 300 pripadnici Vojske Jugoslavije, MUP-a Srbije i Oslobodilačke vojske Kosova.

Da li Srbija može da dobije odštetu od zemalja NATO?

Govoreći o ukupnom broju žrtava sukoba na Kosovu, Toma je rekla da je od početka 1998. do kraja 2000. godine u sukobima u toj pokrajini poginulo ukupno oko 13.500 ljudi, od čega oko 10.800 Albanaca, 2.200 Srba i oko 500 Roma i drugih nealbanaca.

Predstavnica FHP je rekla da su ti podaci dobijeni sveobuhvatnim istraživanjem koje je ta organizacija sprovela na osnovu više od 31.000 dokumenata, izjava svedoka i članova porodica, fotografija i drugih izvora.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Tačno je 15 godina od NATO bombardovanja, Srbija pamti! (FOTO)

Direktorka CEAS-a Jelena Milić rekla je da ti podaci ruše stereotipe koji postoje u srpskom društvu da je od NATO bombardovanja SRJ poginulo više hiljada ljudi i dodala da nije dobro da se taj broj uvećava, kao da ove cifre već nisu dovoljne.

Prema zvaničnim procenama koje su saopštile vlasti SRJ nakon rata, u NATO bombardovanju Jugoslavije poginulo je oko 1.000 pripadnika vojske i policije i između 2.500 i 3.500 civila.

(Telegraf.rs/Izvor:Beta)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • X

  Boze

 • jovan

  Fond za humanitarno pravo pravi veliku grešku.Tokom bombardovanja u Srbiji i na Kosovu nije bilo poginulih građana. Ginuli su sami NATO piloti i njihovi instruktori, i zbog toga ovaj fond treba podnese krivičnu prijavu protiv odgovornih za njihovu pogibiju.

 • momazver

  Ubi klimaks kojekakve Fondodavaljke pa obnevidevsi od jada sto ih strefi neplodnost daju raznorazne NETACNE informacije. Mukice...nije njima lako

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima