POLITIČKE ODLUKE NA SRETENJE: Srbi UDARILI na Turke, kneza Miloša stavili u LISICE, a Sloba je KONAČNO izgubio od opozicije!

Srbi na Sretenje su dobili prvi moderni Ustav, a na taj dan Karađorđe ih je ozvao u boj protiv Turaka, a šta se još dogodilo na ovaj dan pročitajte ovde

  • 6

Na današnji dan - 15. februar Srbija slavi Dan državnosti, a SPC obeležava praznik Sretenje, međutim, ovaj dan ostaće krupnim slovima upisan u istoriji Srbije jer su baš tada donete mnoge političke odluke koje su bitno uticale na istoriju Srba!

Srpska pravoslavna crkva svečano obeležava praznik Sretenje od 554. godine, čime seća na dan kada je Bogorodica prvi put uvela u hram novorođenog Hrista da ga posveti Bogu i da sebe očisti.

Ipak, ono što je mnogo važnije za istoriju Srba je činjenica da je baš na ovaj dan podignut Prvi srpski ustanak u Orašcu 1804. godine, koji se brzo proširio po celom Beogradskom pašaluku.

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

Ustanici predvođeni Karađorđem su uspeli da u značajnom vremenskom intervalu zauzmu teritoriju pašaluka i oslobode Srbiju od Turaka.

Za poslednjih 177 godina Srbija je promenila njih 13 (1835 - 2012) i to: 3 kao vazalna država, 4 kao nezavisna, 2 u vreme Kraljevine SHS i Jugoslavije i 4 ustava kao članica FNRJ, SFRJ, SRJ i SCG.

Međutim, na današnji dan Srbija je dobila Sretenjski ustav koji je prvi najviši pravni akt moderne Srbije u periodu kada je ona bila kneževina i pod vlašću kneza Miloša Obrenovića.

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

Učeni Srbin iz Austrije, Dimitrije Davidović, tvorac je Ustava iz 1835, koji je donesen, izmeđuostalog, i da bi se ograničio apsolutizam kneza Miloša Obrenovića. Dan kada je donešen Sretenjski ustav obeležava se i kao Dan državnosti Srbije.

Ovaj ustav, koji je napisan za svega 20 dana je bio na snazi čitavih 55 dana, ali je bio jedan od modernijih, demokratskijih i liberalnijih ustava svog doba i predstavljao je najistočniji odblesak Francuske revolucije. Ukinut je pod pritiscima Turske, Rusije i Austrije 17. marta 1835. godine, samo mesec i po dana od donošenja, a njegov tvorac je isteran iz službe.

Foto: Wikipedia/Moritz Michael Daffinger Foto: Wikipedia/Moritz Michael Daffinger

Pored ovih zaista bitnih događaja ostaće upisani i:

1988. — Predsednik Austrije Kurt Valdhajm i prijatelj Josipa Broza Tita, optužen da je, kao pripadnik SS-jedinica u Drugom svetskom ratu, odgovoran za ratne zločine u Bosni i Grčkoj.

1997. — Opoziciona koalicija „Zajedno“ održala poslednji, 88. dan protesta, pošto je 11. februara ispunjen njen osnovni zahtev, priznanje rezultata lokalnih izbora u Srbiji iz novembra 1996. godine.

2008. — Boris Tadić položio zakletvu i po drugi put stupio na dužnost predsednika Republike Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mici

    15. februar 2015 | 22:31

    Sloba nije izgubio od opozicije zato i jesu zapalili skupstinu da bi izgoreo izborni materijal.

  • WD40

    15. februar 2015 | 20:05

    Trazicete Slobu opet

  • Обилић

    15. februar 2015 | 19:39

    Све док се не разрачунамо са издајницима нема спаса Србији!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA