Spiker Bi-Bi-Sija bio Titov obaveštajac, a danas je slovenački poslanik

Izvori britanskog Sandej Tajmsa tvrde da su pripadnici obaveštajne policije Josipa Broza Tita radili na britanskoj televiziji kako bi mogli da prate aktivnosti disidenata

  • 2

Obaveštajna policija predsednika SFRJ-a Josipa Broza Tita imala je pedesetih i sedamdesetih godina obaveštajce u britanskoj medijskoj kući Bi-Bi-Si. Dokumenti koje je objavio britanski list "Sandej tajms" pokazuju da je zadatak pripadnika Udbe bio da prikupljaju informacije o svojim jugoslovenskim i britanskim kolegama, kao i o jugoslovenskim disidentima koji su emigrirali u Britaniju. Kao jedan od obaveštajaca naveden je Mitja Meršol, nekada spiker na ovoj televiziji, a danas poslanik u parlamentu Slovenije.

LINGVISTA

 

Obaveštajna služba Udba je infiltrirala svoje agente u Bi-Bi-Si kako bi bila informisana o delovanjima jugoslovenskih i britanskih špijuna i disidenata koji su emigrirali u Veliku Britaniju. U dokumentima, koje je objavio britanski list, London je prikazan kao arena hladnog rata između jugoslovenskih agenata i antikomunističkih emigranata. List je objavio i imena agenata Udbe, među kojima je i Mitja Meršol (66). On je tokom sedamdesetih godina radio kao voditelj u svetskom servisu, a njegovo tajno ime bilo je "Lingvista".

- Meršol je sebe smatrao patriotom. Pristao je da pomogne Udbi u zamenu za izbegavanje vojne službe - rekao je neimenovani izvor "Sandej tajmsa".

Pre nego što je počeo da radi za Bi-Bi-Si 1971. godine, bio je obučavan kako da upotrebljava specijalnu kameru za snimanje dokumenata i tajni sistem za pisanje poruka. Takođe, bio je upozoren da, ako bi ga pitali o Jugoslaviji, kaže samo ono što su preneli lokalni mediji. Meršol je izveštaje slao dvaput mesečno, ali mu je naređeno da odmah šalje informacije o izvesnoj grupi političkih emigranata povezanih s tajnom "Mediteranskom akcijom", čija priroda nije poznata.

ZAMALO RAZOTKRIVEN

Jednom prilikom, "Lingvista" je zamalo bio razotkriven, nakon što je podneo izveštaj o večeri koju je priredila 25-godišnja Jugoslovenka, zaposlena u Bi-Bi-Siju. Mlada žena se, navodno, naročito zbližila s jednim od gostiju, desničarskim emigrantom. Nakon izveštaja, njeni roditelji su uhapšeni u Beogradu, a ona se zbog toga ljutito požalila Meršolu i nedvosmisleno ga je osumnjičila. To je navelo njegove nalogodavce da svoje kolege u beogradskoj policiji zamole da više ne hapse njene roditelje ako ne žele da njihov agent bude razotkriven.

Meršol je prošle nedelje izjavio da je radio tako da "nikome ne naškodi".

- Čovek u životu radi mnoge stvari. Svako prosuđuje o svojim postupcima, a ja sam ispod onoga što je bilo pre 40 godina odavno podvukao crtu. U to vreme smo živeli u jednoj drugačijoj zemlji, sa drugačijim sistemom i pod drugačijim okolnostima - rekao je Mišol.

PRIJATELj ILI META

Jedna od njegovih meta bio je Drago Lavrenčić, poznatiji kao Karl, inače istaknuti slovenački emigrant. Njih dvojica su postali prijatelji. Mersol je u jednom od svojih izveštaja naveo da Lavrenčić "ima očinski odnos prema njemu". Ipak, to ga nije sprečilo da javi Udbi da je Lavrenčića, koji je umro 2003. godine, zavela "mlada Arapkinja po imenu Nađa". Meršol je, takođe, rekao svojim nadređenima da ga je Lavrenčić upozorio da ništa ne govori jugoslovenskoj policiji, pošto će Britanci to saznati za dan, jer ih špijuni "informišu o svemu što se događa u njihovoj zemlji".

- Bili smo prijatelji. Kako prijatelj to može da vam učini? - upitala je Lavrenčićeva udovica Dora, koja i dalje živi u Britaniji.

(M. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA