OVO JE TERORISTA KOJI JE UBIJEN U KOPENHAGENU: Jurili ga helikopteri i oklopna vozila! (FOTO) (VIDEO)

Oko pet sati ujutro po lokalnom vremenu, policija je saopštila da je pucala i ubila jednog čoveka u Norebru, delu Kopenhagena nedaleko od mesta oba napada

  • 8

Danska policija ubila je osumnjičenog za koga veruje da je odgovoran za dva napada, na jedan kafe i sinagogu, u kojima su ubijena dva civila, a pet policajaca je ranjeno. U opsežnu poteru za osumnjičenim, nakon jučerašnjih napada, bili su uključeni helikopteri i brojna oklopna vozila na obično mirnim ulicama Kopenhagena.

Oko pet sati ujutro po lokalnom vremenu, policija je saopštila da je pucala i ubila jednog čoveka u Norebru, delu Kopenhagena nedaleko od mesta oba napada.

- Pretpostavljamo da je u pitanju isti osumnjičeni koji stoji iza oba incidenta...koji je ubijen (u akciji) policije - rekao je glavni policijski inspektor Torben Molgard Jensen novinarima.

U prvoj pucnjavi u kafeu u kome je bila u toku debata o slobodi govora, nalazio se švedski karikaturista Lars Vilks, kome je prećeno smrću zbog satiričnih karikatura proroka Muhameda. Policija veruje da je upravo Vilks, kao glavni govornik, bio meta.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Događaju u kafeu prisustvovao je francuski ambasador Fransoa Zimerej, koji je pohvalio podršku Danske slobodi govora nakon napada u Parizu. Očevici kažu da je ambasador jedva završio uvodnu reč kada je odjeknulo čak 40 pucnja ispred kafea, u koji je napadač pokušao da uđe. Organizatorka događaja u kafeu Hele Meret Briks rekla je za Rojters da je napadač nosio masku.

UBIJEN TERORISTA IZ KOPENHAGENA? Završena velika policijska potera posle napada u Danskoj! (FOTO) (VIDEO)

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Kao posledica pucnjave, preminuo je jedan 55-godišnji muškarac, saopštila je policija rano jutros. Nekoliko sati kasnije, tokom noći, pucnji su ispaljeni u sinagogi u drugom delu grada oko pola sata pešice od kafea.

Jedan muškarac je pogođen u glavu i kasnije je potvrđeno da je mrtav. U istom napadu ranjena su dva policajca.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Danska premijerka Hele Torning-Šmit opisala je prvi napad, koji nosi dosta sličnosti sa napadom na redakciju satiričnog nedeljnika "Šarli ebdo", u januaru, u Parizu, u kome je ubijeno 12 ljudi, kao "politički motivisan i stoga teroristički napad".

Francuski predsednik Fransoa Oland saopštio je da će ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev posetiti dansku prestonicu kasnije u toku dana.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

TERORISTIČKI NAPAD U KOPENHAGENU: 200 metaka ispaljeno na skup o slobodi govora! (VIDEO)

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je da je napad koji se u subotu dogodio u Danskoj "još jedan brutalni teroristički napad usmeren na naše fundamentalne vrednosti i slobode, uključujući slobodu govora".

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Danska se našla na meti islamista nakon objavljivanja satiričnih karikatura proroka Muhameda, pre deset godina, koje su bile povod za nasilne proteste u brojnim muslimanskim zemljama, na kojima je bilo žrtava.

Vilks je izazvao kontroverzu 2007. svojim karikaturama proroka Muhameda, zbog kojih je dobio brojne pretnje smrću, a od 2010. živeo je od zaštitom švedske policije.

Pre dve godine, jedna Amerikanka je osuđena na 10 godina zatvora u SAD zbog zavere da danskog karikaturistu ubije.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hercegov grad

    15. februar 2015 | 12:40

    Jeli to ubijen terorista koji nije dozvolio pojedincima da se sprdaju sa njihovim patrijahom?!

  • Алекса

    15. februar 2015 | 14:50

    Муслиман, дошао у Европу и сеје смрт, иначе је ислам мирољубива религија.

  • Lazio

    15. februar 2015 | 15:40

    Zasto terorista samo je branijo svoje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA