SRBI BIJU ŽENE UGLAVNOM POSLE PRAZNIKA: Evo i koje su žene skoro bez ikakve zaštite

Koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević istakla i da su veliki problem vanbračne zajednice, koje se ne smatraju porodicama, gde se ne pokreće postupak po službenoj dužnosti kada se desi nasilje nad ženama

  • 18

Od početka godine u Srbiji je pet žena nastradalo u porodičnim svađama, upozorila je danas Koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević.

Ona je za RTS rekla da skoro svakog vikenda postoji neki slučaj nasilja u porodici sa tragičnim ishodom. Stanojević je kazala da je su slučajevi nasilja učestaliji posle praznika.

- Uvek oko Nove godine i porodičnih praznika, koji bi trebalo da objedine porodice, imamo pojačane svađe i porodične probleme koji su evidentni - kazala je ona.

Govoreći o Konvenciji Saveta Evrope koja se odnosi na borbu i sprečavanje nasilja nad ženama, ona je kazala da se nada da ćemo što pre moći i da je primenjujemo.

- To je veliki posao jer ima i dosta zakona na čijim izmenama bi trebalo raditi, a koji treba da regulišu ovu oblast - zaključila je ona.

Foto-ilustracija: Profimedija Foto-ilustracija: Profimedija

Stanojević se osvrnula i na žene koje žive u vanbračnim zajednicama, a koje su često žrtve nasilja, ističući da postoji razlika u definiciji porodice u Porodičnom i Krivičnom zakoniku. Ona je dodala da ta neusklađenost postoji godinama.

- To nije izmenjeno, malo vodimo računa o tom problemu jer devojke i žene koje žive u vanbrančnim zajednicama ne smatraju se porodicama i ne pokreće se postupak po službenoj dužnosti kada se tako nešto desi - kazala je Stanojević.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Samo ja

    17. februar 2015 | 11:56

    Ko udari zenu, zauvjek je ubio muskarca u sebi. To su po pravilu kukavice i slabici, tesko da ce koji od tih " muskaraca"" nasrnuti na nekog jaceg od sebe.

  • Coka

    17. februar 2015 | 11:08

    Kako me nerviraju ovakvi naslovi!!Kao da su svi Srbi nasilnici i kao da svi biju zene posle praznika.

  • M.K

    17. februar 2015 | 12:14

    Jednom da me udari,cao zdravo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA