Evo kako su Austrijanci reagovali na srpski film o Gavrilu Principu!

Film "Branio sam mladu Bosnu", režisera Srđana Koljevića predstavljen je sinoć u Beču u okviru Godine kulture Srbije i Austrije

  • 3

Sala bioskopa Votiv, preko puta Zavetne crkve u centru Beča, u kojoj je premijerno prikazan film "Branio sam mladu Bosnu" bila je prepuna, a prisustvovali su joj režiser filma Srđan Koljević, producent i direktor produkcijske kuće "Košutnjak film" Zoran Janković, kao i ambadsadori Srbije i BiH u Austriji, šef kulturne sekcije u austrijskom Ministarstvu spoljnih poslova i mnogi austrijski srpski kulturni poslenici.

Koljević: Mladobosanci su bili socijalni buntovnici (VIDEO)

Ambasador Srbije u Austriji Pero Janković je ukazao da je prošla godina bila posvećena stogodišnjici od izbijanja Prvog svetskog rata, i da je obeležena brojnim manifestacijama, kako u Srbiji, tako i u Austriji.

- Srbija i Austrija su pre 100 godina bile neprijateljske države i narodi, koji su i u Drugom svetskom ratu stajali na različitim stranama. Na sreću vremenom smo shvatili da između nas ima mnogo više stvari koje nas povezuju nego razdvajaju. Rezultat ove spoznaje su odlične veze između naših država u ovom veku - istakao je Janković dodajući da ova projekcija predstavlja doprinos izgradnje široke i dinamične veze dve zemlje ka zajedničkoj Evropi.

Šef kulturnopolitiče sekcije Ministarstva spoljnih poslova Austrije Volfgang Valdner rekao je da se današnje partnerstvo i prijateljstvo između Austrije i Srbije zasniva na raznolikim istorijskim, kulturnim i ljudskim sponama.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- Kako bi se ovoj povezanosti dodelio i kulturni izraz Srbija je u 2015. godini zemlja težišta austrijske inostrane kulture - poručio je Valdner istakvši pri tom današnju snažnu podršku Austrije Srbiji na putu ka Evropskoj uniji Valdner je rekao da film "Branio sam mladu Bosnu" nudi novi pogled na događaje uoči početka Prvog svetskog rata iz perspektive austrijskog advokata i dodeljnog branioca Rudolfa Cistlera, o kome je javnost do sad malo znala.

NEBOJŠA GLOGOVAC: Gavrilo Princip je bio heroj, mladi danas razmišljaju šta će da jedu (VIEO)

Sin Austrijanca i Hrvatice, Rudolf Cistler (1886-1960) je 1914. bio mladi advokat u Sarajevu, gde je čekao na dozvolu za osnivanje sopstvene kancelarije. Posle Sarajevskog atentata je, po službenoj dužnosti, određen za branitelja jednog dela optuženih. Cistler je argumentovao da optuženi mogu biti optuženi za ubistvo, ali ne i za veleizdaju, dakle ne na smrtne kazne, jer BiH u to vreme, iako formalno anektirana od Austrougarske, formalno-pravno nije bila deo habsburške carevine. Naime, parlamenti Austrije i Mađarske nisu bili ratifikovali ovu odluku i formalno BiH načinilli delom carevine. Kako se moglo i očekivati, sud nije uvažio takvu argumentaciju, ali je Cistler pokazao veliku profesionalnu i civilnu hrabrost. Zato je, odmah posle suđenja, proteran iz Sarajeva.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Srđan Koljević, režiser filma, naglasio je u sinoćnjem razgovoru posle prikazivanja filma, da je film zasnovan isključivo na dokumentaciji, Cistlerovoj knjizi "Kako sam branio Principa i drugove" iz 1937, sudskim stenogramima i drugom sudskom dokumentacijom, kao i zapisima udovice Veljka Čubrilovića i drugima.

Producent Zoran Janković je dodao da je film već uspešno prikazan prikazan u Kanadi, prikazaće se i u Australiji, a ove godine ide i na desetak filmskih festivala širom sveta. U publici su bili prestavnici austrijske televiizije i verovatno će ovaj film moći da vidi i austrijska tv publika.

Jedan Austrijanac javno se posle prikazivanja filma zahvalio režiseru i producentu za, kako je rekao, divan film, koji je odgledao u jednom dahu.

Foto: Promo/Košutnjak film Foto: Promo/Košutnjak film

Godina kulture Srbije i Austrije se obeležava u saradnji sa ambasadom Republike Srbije u Austriji i Austrijskim kulturnim forumom.

U okviru Godine kulture Austrija - Srbija biće organizovan niz kulturnih događaja u Beču i Beogradu, a sledeća manifestacija je 9.marta kada će u Beču biti organizovana izložba koja će prikazati veze između Austrije i Srbije u periodu od 1836. do 1914. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Еуклид

    18. februar 2015 | 15:10

    "Наше ће сјене ходати по Бечу,лутати по двору,плашити господу."

  • Peragenije

    19. februar 2015 | 09:41

    U tom dvoru nema stanara.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA