SMRTNOST OD OVE BOLESTI JE I DO 50 ODSTO: A u Srbiji nema vakcina za žutu groznicu?

- Ambulanta ne raspolaže vakcinom protiv žute groznice poslednjih nekoliko nedelja zbog kašnjenja u isporuci od strane dobavljača. Sam proces nabavke ove vakcine nešto je složeniji, u pitanju je jedan regionalni proizvođač i jedan dobavljač vakcine u našoj zemlji - objasnili su nadležni iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut"

  • 3

Poslednjih nekoliko nedelja u Srbiji nema vakcina za žutu groznicu, te građani koji žele da putuju u Afriku ili Južnu Ameriku hteli, ili ne, moraju na vakcinaciju u zemlje regiona.

Problema, prema rečima nekoliko čitalaca koji su nam se požalili, možda ne bi bilo da vakcine iz Hrvatske, Bugarske ili Crne Gore ne koštaju duplo više nego kod nas, i to bez troškova puta!

- Ne mogu da verujem da se i u 21. veku dešavaju ovakvi propusti - požalio nam se lekar Boško J. sa Vračara koji već nekoliko puta odlaže put u Boliviju zbog kako u šali dodaje "više sile".

NEMA VAKCINE PROTIV ŽUTE GROZNICE: Po nju morate u Crnu Goru ili Hrvatsku!

- Na stranu to što se, za one koji možda ne znaju, radi o izuzetno opasnom oboljenju od kojeg je stopa smrtnosti između 20 i 50 odsto, ja i da hoću ne mogu da odem iz zemlje bez vakcinisanja, jer je ono u ovom slučaju obavezno pravilnikom Svetske zdravstvene organizacije - ispričao nam je revoltirani sugrađanin.

Žuta groznica je jedina bolest za koju je potrebna takozvana "žuta knjižica" - posebno uverenje da je vakcina primljena kako bi turista uopšte mogao da uđe u neke evropske države nakon povratka iz Afrike ili Južne Amerike.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Tragom priče našeg čitaoca kontaktirali smo nadležne iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", koji su zaduženi za nabavku ovih vakcina.

- Ambulanta ne raspolaže vakcinom protiv žute groznice poslednjih nekoliko nedelja zbog kašnjenja u isporuci od strane dobavljača. Sam proces nabavke ove vakcine nešto je složeniji... U pitanju je jedan regionalni proizvođač i jedan dobavljač vakcine u našoj zemlji. Nije retka situacija da i putnici iz susednih zemalja dolaze kod nas da se vakcinišu - kažu za Telegraf iz Odeljenja za nadzor nad vakcinama preventabilnim bolestima i imunizaciju "Batuta" dodajući da se u okviru ovog odeljenja nalazi ambulanta za putnike u međunarodnom saobraćaju koja radi svaki radni dan od 8 do 13 časova, a gde se mogu dobiti sve potrebne informacije i preporuke za bezbedno putovanje u odredište, sa aspekta procene rizika od zaraznih bolesti i mera zaštite koje se preporučuju.

Foto-ilustracija: Profimedia/F1 Online Foto-ilustracija: Profimedia/F1 Online

Prema njihovim rečima ambulantu je najbolje posetiti šest do osam nedelja pre planiranog odlaska na put, a procena rizika odnosi se na definisanje rizika od izloženosti najčešćim zaraznim bolestima u odredištu, sagledavanje vakcinalnog statusa, uzrasta i zdravstvenog stanja, dužine boravka, uslova smeštaja, alergije na prethodno date vakcine, razloge putovanja.

Podsetimo, žuta groznica je teška virusna zarazna bolest koju prenose komarci. Zbog oštećenja krvnih sudova i zgrušavanja krvi koje uzrokuje virus dolazi do krvarenja u mnogim organima. Bolest se javlja u zemljama tropskog pojasa Južne Amerike i Afrike, a vakcinacijom protiv žute groznice, pacijent je zaštićen narednih 10 godina.

(K. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nidža

    19. februar 2015 | 10:49

    Smrtnost od 50% se javlja pri ozbiljnim epidemijama i to samo u slučajevima toksične faze bolesti, koja se manifestuje kod svega 15% zaraženih. Sve u svemu, standardna stopa smrtnosti kod žute groznice je oko 3%.

  • cika djura

    19. februar 2015 | 10:23

    obzirom na sve emigrante iz Afrike i sa Bliskog istoka mislim da bismo trebali JAKO da se zapitamo da li je nas zdravstveni sistem kadar da se nosi sa epidemojom zute groznice. Izbeglice cesto ni ne znaju da li su vakcinisane, sirotinja, beda i haos. A jezicka barijera. Ozbiljan problem i propust Ministarst(a)va u Srbiji. Uzas

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA