SRPSKE BEBE NA UDARU RAKA: Kancerogene materije pronađene u CUCLAMA I PELENAMA!

Prisustvo štetnih hemikalija koje predstavljaju direktan rizik po zdravlje dece utvrđeno je kod 16 od 68 testiranih proizvoda!

  • 35

Rezultati testova pokazuju da neka od hemijskih jedinjenja s kojima su u kontaktu bebe u Srbiji mogu biti štetna, čak i ako su u proizvodu prisutna samo u tragovima.

Tako su, prilikom istraživanja koje su sproveli Asocijacija potrošača Srbije (APOS) i još 10 potrošačkih organizacija, članica Krovne organizacije potrošača u EU (BEUC), u tri od 19 bodija pronađeni ftalati, koji su kancerogeni, remete hormone i smanjuju plodnost. Iste hemikalije bile su prisutne i u šest prostirki slagalica i u jednoj tekstilnoj od 14 testiranih prostirki.

Od 11 ispitanih pelena, u četiri je ustanovljeno prisustvo natracena i naftalena koji su mutageni i kancerogeni, a u jednoj od 10 cucli pronađen je bisfenol A, koji štetno deluje na mozak. U jednoj od sedam ispitanih prostirki za presvlačneje, prisutan je inhibitor plamena na bazi hlora, koji je takodje kancerogen i štetno deluje na reproduktivne organe.

Testirano je ukupno 68 proizvoda u šest kategorija, a APOS (Asocijacija potrošača Srbije) ističe da je potrebna hitna reakcija nadležnih, od kojih zahtevaju da primenjuju princip predostrožnosti kada je u pitanju regulisanje opasnih hemijskih supstanci, jer za određene hemikalije nema bezbednih nivoa koji se mogu postaviti.

RODITELJI PAŽNJA: Gumice za popularne dečije narukvice kancerogene! 

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Serge Bertasius Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Serge Bertasius

APOS insistira da se zabrani njihovo korišćenje od samog početka, jer je to jedina mogućnost da se smanji izloženost potrošača i okoline štetnim supstancama i da se unapredi način njihovog informisanja o prisustvu štetnih hemijkalija u proizvodima koje kupuju.

"Rezultati su potvrdili potrebu i da organizacije potrošača konstantno alarmiraju i pozivaju na buđenje u vezi sa dečijom izloženošću štetnim hemijskim supstancama", navodi se u saopštenju APOS-a.

Ta organizacija najavljuje da će kroz skorašnje punopravno članstvo u Internacionalnoj asocijaciji potrošača za istraživanje i testiranje - ICRT, nastojati da sličnim istraživanjima u otvorenom dijalogu sa nadležnim organima, poboljša kontrolu bezbednosti proizvoda, veću transparentnost tržišta i unapređenje konkurencije.

(Telegraf.rs/Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemanja

    19. februar 2015 | 15:05

    Dajte imena firmi!!! Dokle ćete štititi tajkune i političare! Hoćemo imena! Naša deca su na prvom mestu!

  • Miško

    19. februar 2015 | 15:19

    Koje su to marke? Plaše nas a ne do kraja, koju cuclu sada da dam sinu?

  • Ruskinja

    19. februar 2015 | 15:53

    Zašto ne napišete ko su proizvođači kancerogenih pelena i ostale opreme za decu. Sramota je da se štite na uštrb naše dece

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA