KRIMINALCI ČEKAJU U REDU ZA ZATVOR: Ni manje države, ni više zatvorenika!

Poslednji izveštaj Veća Evrope pokazuje da su 2013. godine u crnogorskim zatvorima bile 1.142 osobe. U toj zemlji na 100.000 stanovnika ima 183 zatvorenika, što je najviše u regionu

  • 8

Prema poslednjem izveštaju Veća Evrope, Crna Gora je među evropskim rekorderima kada je reč o broju osuđenika po glavi stanovnika i zauzima treće mesto. Njihovi zatvori su prenatrpani zbog čega neki osuđenici čekaju na red na izdržavanje kazne.

- Imao sam vrlo često situacije kada lica koja od strane suda dobiju poziv i uput za izdržavanje kazne zatvora, dolaskom u zatvor od strane nadležnih službenika dobiju informacije da moraju da se vrate, jer kapaciteti ne dozvoljavaju da uđu. Onda se ta lica zaista nalaze u nezavidnom položaju, kao na ledu, nit' tamo, nit' ovamo, ne mogu da planiraju neku svoju blizu budućnost - ističe Zdravko Begović, član Advokatske komore Crne Gore.

Poslednji izveštaj Veća Evrope pokazuje da su 2013. godine u crnogorskim zatvorima bile 1.142 osobe. U toj zemlji na 100.000 stanovnika ima 183 zatvorenika, što je najviše u regionu. Slede Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i na začelju Slovenija, s gotovo tri puta manjim brojem pritvorenih. U Evropi Crna Gora zauzima treće mesto.

Osim statistike vezane za broj zatvorenika u odnosu na broj stanovnika, Crna Gora treću poziciju zauzima i kada je u pitanju broj čuvara u odnosu na broj zatvorenika, tako u zatvoru jedan policajac čuva njih osam ili devet.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Sve ovo, smatraju u Građanskoj alijansi, otvara pitanje sigurnosti, ali i uslova života u zatvoru, na koje često primaju pritužbe.

- U jednoj prostoriji u Bijelom Polju, koja je veoma mala, bila su dva lica i ona su bila prinuđena da bukvalno vrše nuždu jedni pored drugih. To je svakako ponižavajuće postupanje... Može tako da se tretira, jer ta dva lica nemaju adekvatnu privatnost i izlažu se povredi i privatnosti - navodi Milan Radović, aktivista Građanske alijanse.

Postojeća dva zatvora - u Spužu, nadomak Podgorice, i Bijelom Polju - imaju 1.350 mesta. Nadležni kažu da je to dovoljan broj. Priznaju da ima gužve, ali u delovima predviđenim za služenje dugogodišnjih kazni. Slučajevi odlaganja nisu im poznati.

Foto-ilustracija: Tanjug/AP/Elaine Thompson Foto-ilustracija: Tanjug/AP/Elaine Thompson

- U Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija nema slučajeva odlaganja kazne, niti mera pritvora. Mi nismo nadležni i nemamo mandat da bilo šta odložimo... To može samo sud, a svako ko se ovde pojavi sa urednim uputnim aktom, presudom koju smo mi dobili od strane suda, biće primljen i kazna će se nad njim izvršiti - ističe Dragoljub Bulatović, predstavnik Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija.

PIŠTOLJ DRŽAVA: Crna Gora prva u Evropi po broju ubistava! A evo gde je Srbija na toj listi!

Rešenje ovog problema država vidi kroz zamenu kratkih kazni društveno korisnim radom, što je ozakonjeno krajem prošle godine. Na nivou planova je rekonstrukcija postojećih i gradnja novog zatvora u Bijelom Polju.

(Telegraf.rs / Izvor:balkans.aljazeera.net)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GradjaninX

    20. februar 2015 | 16:24

    A visak izvoze u Beograd! Klasika

  • Jovan

    21. februar 2015 | 14:39

    I da je tako zasto imate odma potrebu da jedni druge vredjate u komentarima?Ne razumem cemu ta ogorcenost,kao prvo "cnogorci" to jest narod iz Crne Gore su nasa braca ne interesuju me njihovi izdajnici i "Srbomrzci".Ja govorim o svom tom narodu dole sto zivi u Crnoj Gori.Zasto imate potrebu jedni druge da vredjate i omalovazavate vi ste braca!Kako god bilo i jedni i drugi imate problema da skrpite kraj sa krajem platite poreze i nahranite i obucete decu.Politicari vam daju lazna obecanja i deru vam kozu sa ledja a narod ispasta zbog politicara,debila i lopova.I vi svi ovde na forumu nadjete svrsishodno da vredjate jedni druge?Ne razumem?Sutra moze i da se desi da se promeni klima i da opet zivite u zajednickoj drzavi ko zna sta moze da se desi "cudni su putevi gospodnji"...A vi "udarise brat na brata".A toliko u svom okruzenju imate onih sto jedva cekaju da se poubijate sto jedva cekaju da vam zabiju noz u ledja sto uzivaju kada vide da se Srbi izmdju sebe razdiru,kako li ste samo glupi!Imate toliko zivotnih birga a gledate kako jedni druge da omalovazite.E da su nam preci zivi i Kardjordje i Vuk i Njegos i Tesla i Sveti Sava a i Sveti Vasilije Ostroski,postideli bi se danas kako se braca vredjaju pa zbog cega?Sutra kada budu muke i neprilike opet cete jedni drugima u pomoc i to i jedni i drugi znate!A vredjate se!Vi ste braca shvatite to vec jednom i prekinite da se mrzite i vredjate Srbi iz Srbije nemaju rodjenijih od Srba iz Republike Srpski i Crne Gore.Shvatite to vise vec jednom,glupani jedni!Ako je tema bila o zatvorima onda je o zatvorima a ne tema da koristite svaku situaciju kako bi jedni druge omalovazavali.

  • Čovekfoka

    20. februar 2015 | 14:27

    LEGLO

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA