SALMONELOM ZARAŽENO 19 DECE: Panika roditelja zbog epidemije u vrtiću

Mališani su zaraženi pre nedelju dana, a nadležni u vrtiću ne odgovaraju na pitanja zabrinutih roditelja

  • 1

U predškolskoj ustanovi "Lane" u Vinči, kod 19 dece, nađena je bakterija salmonela.

- Rekli su nam da donesemo uzorke stolice naše dece na analizu, jer sumnjaju na salmonelu. Posle dva dana javili su nam da je sve u redu, ali sutradan su to porekli obaveštavajući me da moj sin ipak ima tu bakteriju! Roditelji su zabrinuti za zdravlje svoje dece - priča Dragan Gročić, čiji petogodišnji sin ide u ovaj vrtić.

U Gradskom zavodu za javno znanje potvrdili su da je kod dece nađena salmonela, ali da su rezultati materijala u objektu, kao što su brisevi sa radnih površina i uzorci hrane u granicama preporučenih mikrobioloških vrednosti.

- Rezultati analiza uzoraka stolice mališana iz ovog vrtića još pristižu, ali se sve radi po uputstvima Zavoda i nema razloga za brigu - navodi Zorica Kontić iz vrtića "Lane".

Deca se inficiraju kad ovaj mikroorganizam dospe u organizam preko prljavih ruku, zagađene hrane ili vode. Simptomi infekcije se javljaju od 12 do 72 sata nakon unošenja infekcije u organizam, a prvi znaci su groznica, vrtoglavica, bol u stomaku i povišena temperatura.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA