Vesić: Beograd će biti najpoželjnije mesto u Evropi za investicije!

Na sastanku prilikom posete severnoj Italiji i gradu Torinu, Vesić i Milosavljević su sinoć predstavili projekte za investiranje koje je pripremio Beograd i pri tom izneli neke interesantne stavke

  • 6

Delegacija Beograda koja je u poseti severnoj Italiji i gradu Torinu nastavila je posetu sastancima koje su imali gradski menadžer Goran Vesić i pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević sa privrednicima ovog regiona i čelnicima Torina. Vesić i Milosavljević su sinoć predstavili projekte za investiranje koje je pripremio Beograd.

Italija je veoma prisutna u Srbiji ne samo preko Fijata već i brojnim drugim investicijama i zato vas pozivamo da investirate u Beograd – rekao je Vesić obraćajući se italijanskim privrednicima i dodao da je Uprava Beograda pripremila nekoliko veoma interesantnih projekata za koje tražimo partnere.

– Veoma smo daleko odmakli u realizaciji najvećeg javno-privatnog partnerstva u Srbiji za deponiju Vinča, čija je vrednost između 250 i 300 miliona evra. Početkom februara je istekao rok za slanje pisma o zainteresovanosti i sa ponosom mogu da kažem da je 48 kompanija poslalo pismo o zainteresovanosti i pokazalo želju da investira u deponiju Vinča. Među njima se nalaze i najveće evropske kompanije iz ove oblasti, pre svega iz Italije, Francuske, Španije i Nemačke, ali i kineske, korejske, japanske i kanadske kompanije.

Vesić je rekao da će u drugoj polovini marta sve ove kompanije  biti pozvane na konferenciju u Beograd, a raspisivanje tendera se može očekivati tokom leta ove godine.

Foto: Tanjug/Miloše Jelesijević Foto: Tanjug/Miloše Jelesijević

- Veoma smo daleko odmakli u pripremi tendera za četiri podzemne garaže, narednih nedelja očekujemo da se izabere kompanija koja će da završi prvu halu na Veletržnici, a potom tražimo partnere za drugu i treću fazu, ima zainteresovanih kompanija za ulaganje u „Beogradske elektrane”, kao i kanalizaciju. Ove i naredne godine počinje da se gradi nekoliko hotela. Naš nacionalni avio-prevoznik Er Srbija”, čiji je suvlasnik Etihad, koji je sada partner i u „Al Italiji”, veoma se brzo razvija i već je najjača avio-kompanija regiona, što znači da beogradski aerodrom postaje mali za sve veći broj putnika.

Tokom sastanka, Vesić se osvrnuo i na trenutno najveći projekat u Srbiji.

- Naravno, ove godine u Beogradu kreće i trenutno najveća evropska investicija – projekat „Beograd na vodi”. Dakle, naredne decenije Beograd će biti najpoželjnije mesto u Evropi za investicije. Italijanske kompanije su bile i prethodnih decenija u Srbiji, nikada nije bilo tako, zato ne propustite šansu da kada mnogi žele da dođu u Beograd zauzmete na vreme svoje mesto. Beograd i Srbija vas čekaju raširenih ruku – poručio je Vesić italijanskim domaćinima.

Vesić i Milosavljević su posetili više javnih preduzeća u Torinu i razgovarali o njihovim iskustvima u komunalnoj oblasti. Teme razgovora su bile separacija otpada u Torinu, javna rasveta i daljinsko grejanje. Pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević je rekao da je dogovoreno da delegacija JKP „Gradska čistoća” poseti Torino i upozna se sa iskustvima ovog grada u prikupljanju i separaciji otpada, a posebno u načinima komunikacije sa građanima kako bi bili motivisani da rade ovaj posao.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

– Kada budemo završili javno-privatno partnerstvo za deponiju Vinča, naše gradsko preduzeće JKP „Gradska čistoća” treba da se pripremi za novu ulogu, a to je da zajedno sa građanima vrši separaciju otpada. To podrazumeva da Beograd dobije kontejnere u koje će se odlagati različite vrste otpada, da građani dobiju kese za različitu vrstu otpada sa bar-kodom i da oni građani koji budu vršili separaciju svog kućnog otpada u različite kese dobijaju bonuse od Grada u vidu popusta na račun za ovu komunalnu uslugu.

Interesantno je da se Vesć dotakao i teme reciklaže u zemlji.

- Gradiće se i reciklažna dvorišta, a posebna pažnja će biti posvećena školama i edukaciji mladih. „Gradska čistoća” će samo ove godine ugraditi preko 800 novih kontejnera i iskustva Torina u ovoj oblasti mogu da nam pomognu. Pored toga, iskustva ovog grada u javnoj rasveti biće nam od velike pomoći jer Beograd priprema projekat za privlačenje stranih partnera u gradsku rasvetu preko javno-privatnog partnerstvo ili ESCO projekata. Ubrzano radimo na pripremi ovog partnerstva i bićemo spremni da do kraja godine objavimo tender – rekao je Borko Milosavljević.

U delegaciji Beograda koja danas završava posetu Torinu, osim Vesića i Milosavljevića, nalaze se Nenad Novaković, član projektnog tima, i Milan Petrović, zamenik generalnog direktora JKP „Beogradske elektrane”.

(Telegraf.rs / Beograd.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    24. februar 2015 | 12:32

    Zatvorite oći… Vaše telo je opušteno… Potpuno ste umorni i opušteni… umorni … i opušteni. Možda već osećate kako vaše telo postaje sve teže. Ali vaša glava ostaje budna, potpuno jasno čujete moj glas. Osim moga glasa sada je sve nevažno…Skoncentrišite se na moj glas… I tako kao ja vas hipnotišem.

  • Boban

    24. februar 2015 | 12:49

    Kao sto si i od zvezde napravio najbolji klub na balkanu....

  • strvarno?

    24. februar 2015 | 12:46

    Sve se vrti oko Beograda. Samo Beigradjani neka zive. Unutrashnjost nije ni bitna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA