SRBIJA BEZ GASA? Ako Ukrajina ne plati dug, Evropa ostaje bez polovine dostave za dva dana!

Rusija obezbeđuje oko 30 odsto potreba Evrope za gasom, a 55 odsto ove količine transportuje se kroz Ukrajinu, preko koje se snabdeva i Srbija

  • 13

Ukoliko Kijev ne isplati svoja dugovanja, Rusija će u potpunosti prekinuti dostavu gasa Ukrajini u roku od dva dana. Ovakva situacija bi mogla da dovede do tranzitnog rizika i za Evropu, navodi se u saopštenju kompanije "Gasprom" koje prenosi "Raša tudej".

Direktor "Gasproma" Aleksej Miler rekao je da Ukrajina nije platila gas isporučen u martu i da trenutno izvlači sve što može iz plaćenih zaliha. Ovime se ozbiljno rizikuje ukidanje isporuke gasa, što može predstavljati veliki problem u budućnosti. Od ranije uplaćenog avansa ostalo je još para samo za 219 miliona kubnih metara gasa.

- Potrebna su dva dana da bi stigla uplata Naftogasa na račun Gasproma. Zbog toga će isporuka 114 miliona kubnih metara gasa Ukrajini dovesti do potpune obustave isporuke ruskog gasa već za dva dana, što će dovesti do ozbiljnog rizika tranzita za Evropu - objasnio je Miler.

Naftogas Ukrajine je u ponedeljak saopštio da je Rusija prekršila Briselski sporazum time što nije ispunila zahtev za isporuku gasa Ukrajini na osnovu avansno plaćenog gasa, javila je agencija Tas.

Inače, Rusija obezbeđuje oko 30 odsto potreba Evrope za gasom, a 55 odsto ove količine transportuje se kroz Ukrajinu, preko koje se snabdeva i Srbija.

(Telegraf.rs/ Tanjug/ Izvor: rt.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    24. februar 2015 | 14:52

    Neka im da Amerika Nemacka , sta su mislili da ce stalno dobijati na veresiju.

  • DD

    24. februar 2015 | 14:36

    ŠTO JAČE ZAVRNI I NE PUŠTAJ. ONI RAZUMEJU JEZIK SILE. PA TREBA DA OKUSE. PUTINE ZAVRĆI!!!!!!!!!!!

  • aa

    24. februar 2015 | 15:25

    Bravo valjda se Rusija opametila treba zavrtiti i Srbiji jer smo se okrenuli Onima kojim nam zele unistenje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA