Evo ko je najbolji menadžer u Srbiji i zašto! (FOTO)

Nemanja Stevanović, specijalni savetnik premijera Aleksandra Vučića, tvrdi da je najbolji direktor u Srbiji prvi čovek Rudarsko-topioničarskog basena Bor Blagoje Spaskovski

  • 36

Specijalni savetnik predsednika Vlade Srbije Nemanja Stevanović, govoreći o značaju nove topionice i fabrike sumporne kiseline u Boru, istakao je da su moderna pirometalurška postorojenja pravi potez Vlade Srbije menadžmenta i RTB-a, jer je završetak njihove izgradnje bio prvi uslov za razgovor o daljem opstanku borske kompanije.

- Apsolutno smatram da je samo Blagoje Spaskovski mogao sve da završi do 23. decembra, a tu ocenu preneo sam i premijeru Aleksandru Vučiću. Znam koliko je bilo pritisaka i na "Energoprojekt", i na "SNC Lavalin", i na "Outotek" da se taj rok ispoštuje i zato tvrdim da je Spaskovski najbolji direktor u Srbiji. Javno to govorim, pa se nedavno direktor smederevske "Železare" Bojan Bojković uvredio jer njega ne pominjem. Bojan je izvanredan direktor, ali ga smatram američkim kadrom jer ga je doveo "Ju-es-stil", pa sam mu to tako i objasnio - ispričao je Stevanović.

On je i predsednik Upravnog odbora RTB-a Bor, pa je iskoristio priliku da prokomentariše poslovanje i planove ove kompanije za 2015. godinu.

- Izgradnjom novih pirometalurških postrojenja RTB Bor nije izašao iz "šume problema". Radovi su završeni, ali nova topionica još uvek ne proizvodi nikakvu vrednost, a u Boru se i dalje živi kao u gasnoj komori. Zato su dva fundamentalna datuma za dalju orijenataciju peti mart, kada po rečima odgovornih iz "Outoteka" treba da se potpali fleš-peć, i 28. mart, kada će nova topionica početi da radi i da pretapa 30 tona koncentrata na sat. Tada počinje da radi i nova fabrika sumporne kiseline, pa više neće biti dima nad Borom – kazao je Nemanja Stevanović.

Foto: RTB Bor Foto: RTB Bor

Pet neverovatnih činjenica o novoj topionici bakra! (FOTO)

Plan poslovanja RTB-a Bor u suštini otkriva da borska kompanija u 2015. ima zacrtana tri velika zadatka. Prvi je stvaranje uslova da se ove godine u rudarstvu nadoknadi sve ono što iz opravdanih razloga nije činjeno u 2014., kada je s predumišljajem i uz saglasnost najviših organa upravljanja RTB-a sve bilo podređeno finansiranju završetka izgradnje nove topionice i fabrike sumporne kiseline.

Foto: RTB Bor Foto: RTB Bor

Drugi je dokazivanje tehnologije nove topionice i njen rad punim kapacitetom, a treći završetak Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR), dokumenta koji RTB treba da dovede u poziciju kvalitetnog privrednog društva.

Kreće da radi fleš peć u Boru: Evo koliko će ona zaraditi za Srbiju! (FOTO)

Generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski kaže da kompanija u 2015. mora da podigne performanse svih rudnika i da, uporedo sa tim, stvori uslove da nova topionica radi "u punoj kondiciji".

Foto: RTB Bor Foto: RTB Bor

- U tom smislu, plan je da ove godine ostvarimo 75 miliona tona iskopina i da preradom oko 250.000 tona koncentrata proizvedemo 47 hiljada tona katodnog bakra iz sopstvenih sirovina. Pun kapacitet novih pirometalurških postrojenja u prvim godinama rada postići ćemo i uslužnom preradom uvoznih koncentrata, pa upravo pregovaramo o 150.000 tona za period od druge polovine marta do kraja godine. Naravno, reč je o koncentratima koji su pogodni za preradu u novoj topionici i imaju adekvatan sadržaj metala -kaže Spaskovski, pa nastavlja:

DIREKTOR RTB BOR: Borska topionica vredi milijardu dolara! (FOTO)

Foto: RTB Bor Foto: RTB Bor

- Zato, ali i zbog svega što je rekao predsednik Upravnog odbora Nemanja Stevanović, važno nam je da se u javnosti ne krivi slika o novoj topionici pričama da je ona promašaj pošto nema koncentrata. Pa, mnoge svetske topionice uz sebe nemaju rudnike, a rade: Japan, gde nema rudnika, godišnje pretopi 10 miliona tona koncentrata, Nemačka (Aurubis) nema tonu sopstvenog bakra, a godišnje pretopi milion tona. Tvrdim, zato, da bi se Bor kao grad ugasio da nije napravljena nova topionica. Jer, mnogo je kamenoloma u svetu bez gradova, čak 136 - rekao je Spaskovski.

(D. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • alexBor

    24. februar 2015 | 22:13

    Sasvim opravdano misljenje savetnika premijera. Sve pohvale generalnom direktoru, zasluzio je zvanje najboljeg menadzera.

  • Rasa Car

    24. februar 2015 | 17:08

    Spaskovski je car...

  • Mića Angelovski

    24. februar 2015 | 16:55

    Jedan je Sosa, sve čestitke najboljem menađeru Srbije, generalnom direktoru RTB-a Bor gospodinu Blagoju Spaskovskom. Bez Vas, ova priča ne bi prošla!Hvala u ime velike većine građana Bora.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA