OSUDITE IH NA 40 GODINA! Zašto pedofili i silovatelji tako brzo izlaze iz zatvora?

Svakih sedam od 10 silovatelja ponovo siluje nekog. Iako zakon propisuje maksimalnu kaznu od 12 godina, silovatelji i pedofili u Srbiji dobijaju u proseku po 7 godina. Telegraf istražuje zašto je tako i šta učiniti da se to promeni

  • 11

Da u našem pravosuđu godinama unazad postoji trend izricanja niskih kazni za silovatelje, potvrđuje podatak da je prosečna zatvorska kazna za one koji izvrše krivično delo silovanja samo sedam godina!

Uprkos tome što naš zakon kao maksimalnu kaznu za silovanje predviđa 12 godina zatvora (kojoj je nakon usvajanja "Marijinog zakona" pridodat još niz odredbi, kako bi se silovatelji što strožije kaznili), mnogi od njih i dalje vrebaju nove žrtve na ulicama.

Donedavno je za čak 70 odsto silovatelja sud izricao niske kazne, na granici zakonskog minimuma, Takođe, svakih sedam od 10 silovatelja ponovi ovo krivično delo. Zato sa strogim pridržavanjem slova zakona pod hitno mora da se počne i u praksi.

"Marijin zakon", i nakon odsluženja zatvorske kazne, stavlja sve silovatelje ili pedofile pod nadzor policije i društva.

Ovim zakonom zabranjeno je ublažavanje kazne ispod minimuma za pomenuta krivična dela, a predviđa se i to da osuđenima ne može biti dozvoljen uslovni otpust, već moraju u celosti da odsluže kaznu na koju su osuđeni.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

"Marijinim zakonom" uvedene su posebne mere za osuđenike posle izdržane kazne zatvora, poput obaveznog javljanja nadležnom organu policije i Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Njima je zabranjeno i posećivanja mesta na kojima se okupljaju maloletnici (vrtići, škole), obavezno posećivanje profesionalnih savetovališta i ustanova, obaveštavanje policije i Uprave o promeni prebivališta, boravišta ili radnog mesta, kao i o putovanju u inostranstvo.

PITAMO VAS: Da li ste za hemijsku kastraciju silovatelja i pedofila? (VIDEO)

Ove mere se sprovode 20 godina nakon izvršene kazne zatvora, a posle svake četiri godine sud koji je doneo prvostepenu presudu po službenoj dužnosti odlučuje o potrebi njihovog daljeg sprovođenja.

Kad se uzme u obzir dosadašnje sprovođenje naših zakona, postavlja se pitanje koje nas vraća na početak priče o ovom problemu: da li će "Marijin zakon" sprečiti višestruke povratnike poput Darka Kostića (39), da posle izlaska iz zatvora počine nova silovanja?

MONSTRUM PRIZNAO: Namamio sam Ivanu besplatnim pirsingom, a onda sam je unakazio

Glavni kamen spoticanja, kad je reč o suzbijanju stope silovanja, prema mišljenju advokata Tome File, jeste to što se primoravanje na polne radnje kod nas smatra samo jednim od krivičnih dela.

- Kad bih se ja pitao, silovatelji bi bili kažnjavani sa 40 godina zakona. Problem je, međutim, što sudije često nisu sigurne da li je neko kriv ili ne, jer se dokazivanje krivice najviše oslanja na iskaz žrtve, što je pogrešno. Kad neko o najgorem događaju u svom životu, mora da priča nekoliko puta u policiji, pred tužiocem, sudijom..... Dešava se da pobrka sled događaja, da pod stresom preuveliča neku od činjenica, zbog čega kasnije svedočenje može biti osporeno. Isto tako, trećina silovanja su zapravo lažne prijave, što sudije prilikom izricanja presude takođe imaju u vidu - objašnjava Fila, koji napominje da je kod silovanja najvažnije shvatiti da počinioci nemaju želju za fizičkim kontaktom sa svojom žrtvom, već za posedovanjem kontrole i moći, što objašnjava njihov poriv da se i nakon odslužene kazne "vrate na mesto zločina".

(Jovana Babić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marceli

    2. mart 2015 | 08:22

    Kastracija pod hitno ,narod treba da se ujedini i glasa !

  • ja

    2. mart 2015 | 08:12

    Minimum 20 godina zatvorske kazne i isto toliko ih "drzati na oku"!

  • DRAGISA

    2. mart 2015 | 08:04

    Kazna mora biti minimum 40godina i tako zaustaviti monstrume.Ukoliko je neko nevin ima vremena za dokaz nevinosti.To je bolja opcija nego novo monstruozno delo ludaka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA