OBJAVLJENA TAJNA DOKUMENTA: Netanijahu lagao UN iako je Mosad tvrdio drugačije (VIDEO)

Izraelski premijer je pre dve godine rekao svetskim liderima u UN da Iran može da napravi nuklearno oružje u roku od godine. Međutim, Mosad je razmenio izveštaj s obaveštajnim službama Južne Afrike, u kome se zaključuje da Iran ne "izvodi aktivnost neophodnu da se proizvede bomba"

  • 8

Tvrdnja izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da je Iran godinu dana daleko od atomske bombe kontradiktorna je procenama njegovih tajnih službi, sudeći po izveštajima na osnovu dokumenata koji su procurili u javnost.

Kontraidiktornost je otkrivena u komunikacijama između južnoafričkih obaveštajnih službi i njihovih globalnih partnera, uključujući Mosad i CIA, a koje su dospele do katarske novinske mreže Al Džazira i britanskog "Gardijana".

Godine 2012. Netanijahu je rekao svetskim liderima u UN da Iran može da napravi nuklearno oružje u roku od godine, prikazivši skicu zapaljene bombe kako bi upozorio na uznapredovalu fazu razvojnih napora Teherana. On je tada naglasio da će, u slučaju da ne bude zaustavljen do sredine 2013, Iranu biti potrebno "samo nekoliko meseci ili čak samo nekoliko nedelja" dodatnog obogaćivanja uranijuma da razvije bombu.

Foto: Wikipedia/Hamed Saber/GeeJo, AP/Tanjug Foto: Wikipedia/Hamed Saber/GeeJo, AP/Tanjug

Međutim, nekoliko nedelja nakon tog govora Mosad je razmenio izveštaj s obaveštajnim službama Južne Afrike, u kome se zaključuje da Iran ne "izvodi aktivnost neophodnu da se proizvede bomba", kako je preneo "Gardijan". Takve razlike, naveo je list "ističu jaz između javnih tvrdnji i retorike najviših izraelskih zvaničnika i procena izraelskog vojnog i obaveštajnog establišmenta".

Ovi izveštaji objavljeni su u politički osetljivom trenutku kada se SAD, Kina, Rusija, Velika Britanija, Francuska i Nemačka suočavaju sa rokom do kraja marta da postignu sporazum s Iranom da ograniči svoj nuklearni program u zamenu za ekonomske sankcije.

Foto: Youtube/itnnews Foto: Youtube/itnnews

Iran poriče da teži atomskoj bombi, tvrdeći da razvija nuklearni program za dobijanje energije. Jedan zvaničnik izraelske vlade rekao je "Gardijanu" da nema kontradiktornosti između Netanijahuovih izjava i izveštaja jer oba tvrde da Iran obogaćuje uranijum da bi razvio oružje.

Dokumeti koji su dospeli do medija datiraju od 2006. do 2014. godine i sastoje se uglavnom od komunikacija između obaveštajnih službi Južne Afrike i drugih agencija širom sveta, kao što je briatnski MI6, ruska obaveštajna služba i CIA.

Pogledajte video:

YouTube / Al Jazeera English

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    26. februar 2015 | 08:15

    Po ko zna koji put i to bez posledica. Dokle više taj Izrael da radi šta hoće . Još je bitno i ko ga podržava !

  • Jugoslavija

    26. februar 2015 | 11:42

    Najgori narod Jevreji

  • Dado

    26. februar 2015 | 09:11

    Nista cudno, ko je rekao da politicari govore istinu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA