Glogovac u filmu "Enklava": Zaintrigirala me je dečija strana priče (FOTO) (VIDEO)

Premijera filma dirljive drame reditelja Gorana Radovanovića biće 4. marta u Velikoj dvorani "Sava centra"

  • 0

Veoma iščekivana domaća premijera filma "Enklava", dirljive drame reditelja Gorana Radovanovića, održaće se 4. marta u Velikoj dvorani "Sava centra" od 19 časova u okviru FEST-a. Repriza je 1. marta u bioskopu Fontana (od 19 časova).

Zvezda ovogodišnjeg FEST-a Denis Murić o svojoj prvoj filmskoj ulozi kaže:

- Uloga albanskog dečaka Baškima mi je bila bliska jer živim na Kosovu i na neki način sam svakodnevno izložen provokacijama koje su opisane u filmu. Imam tremu pred premijeru Enklave ali i velika očekivanja. Igram u dva filma koja su na ovogodišnjem FEST-u, svi hvale oba filma, veoma sam srećan zbog toga, ne mogu da opišem moja osećanja trenutno - rekao je Murić.

Foto: Promo Foto: Promo

Nebojša Glogovac je povodom predstojeće premijere filma izjavio:

- Već u scenariju me zaintrigirala ta dečija strana priče. Dok se odrasli dele, a političari svojim delovanjem život u enklavama čine sve nepodnošljivijim i za jedne i za druge, deca prosto traže drugare za igru. Iako olako koriste i grubu retoriku, koju su od odraslih preuzela a čije težine nisu ni svesna, suštinski pokazuju samo onu najčistiju, ljudsku potrebu - za drugim čovekom, prijateljem, društvom. Vojislav je čovek pritisnut životnim okolnostima: živi bez žene koja je umrla, sa ocem koji umire, sinom - koji treba da živi i dve krave koje to omogućavaju. Uslovi u kojima je puko preživljavanje neizvesno, neminovna je dilema: ostati ili otići. Jer teško je ostati, a da li i odlazak nužno znači i bolji život? - naveo je on.

Foto: Promo Foto: Promo

"Enklava" obrađuje temu srpske zajednice koja je ostala na Kosovu da živi u malim izolovanim zajednicama - enklavama. Ove zajednice su jedine takve u celoj Evropi, a pripadnici policije Ujedinjenih Nacija i Evropske Unije neophodni su da bi čuvali ove teritorije. Primorani na ovakav život, ograničeni da žive na skučenom prostoru, Srbi koji su ostali da žive na Kosovu i Metohiji žive svoje živote na veoma težak način.

Foto: Promo Foto: Promo

Nјihova deca idu u škole koje se nalaze van enklava, a do tamo se prevoze u utrobama oklopnih transportera. Šta se dešava kad neko premine u enklavi, a groblјe se nalazi van nje, na neprijatelјskoj teritoriji? U ovoj priči, uz mnogo peripetija, jedan osamdesetogodišnji starac će ipak biti sahranjen zahvalјujući svom unuku, desetogodišnjem dečaku koji se usudio da učini nešto nemoguće za obe zajednice na Kosovu, i srpsku i albansku: da zavoli i stekne prijatelјa na suprotnoj strani. Film "Enklava" je večna i poučna priča o praštanju i lјubavi.

Glavne uloge tumače Filip Šubarić, Denis Murić, Nebojša Glogovac, Anica Dobra, Miodrag Krivokapić.

Pogledajte trejler:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA